Miközben folyamatosan nő a fiatalkori abortuszok száma, semmilyen felvilágosító tevékenység nem kapcsolódik a megrontás tettének jogszabálylazításához.

 
Fotó: Profimedia

Július 1. óta szabad a szex kiskorúak között: már 12 éves kor fölött „bele lehet egyezni” a szexbe, feltéve, ha a partner nem idősebb 18-nál. 14 éves kor fölött bárki bárkivel szexuális kapcsolatot létesíthet, természetesen kölcsönös beleegyezéssel. A régi Btk. nem foglalkozott azzal, hány éves a „megrontó”, de most már 18 évnél fiatalabb „nem tud” szexuális visszaélést elkövetni. Amúgy korábban is igen ritka volt, hogy rendőrségi ügy legyen az ilyesmiből: az elmúlt 20 évben 150 és 220 között mozgott a megrontások száma. A statisztikából azonban nem derül ki, hogy hány 18 éven aluli elkövető volt.

A változtatás a szakemberek szerint azért is volt indokolt, mert a törvénynek nem volt semmiféle visszatartó ereje. Vagyis semmit sem befolyásolt azon a tényen, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek szexuális életet. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010 szeptemberében publikálta kutatási eredményeit arról, hogy állnak a szexhez a mai fiatalok. Ezek alapján a nyolcadikos fiúk 20, a lányok 7 százaléka számolt be arról, hogy volt már szexuális kapcsolata; a nem szűz fiúk átlagosan 13,56, a lányok 13,97 évesek voltak, amikor először lefeküdtek valakivel. De kiderül az is, hogy ugyan a lányoknál a legfőbb motiváció a szerelem, míg a fiúkat leginkább külső tényezők mozgatják, mint a pornóképek, ital, a haverok. Mindeközben az első aktusokhoz szükséges információik szinte teljességgel elégtelenek, még az óvszerről némelyeknek van fogalmuk, legalább hallottak róla, a védekezési lehetőségekről, vagy a nemi úton terjedő betegségekről döntő többségüknek fogalma sincs. Ennek fényében nem csoda, ha nő a fiatalkorúak körében az abortuszok száma. Magyarországon 10 millió lakosra csaknem 40 ezer terhességmegszakítás jut. Összességében ugyan csökkent a beavatkozások száma, a 20 év alattiak körében viszont több terhességmegszakítást végeztek, mint az előző években. Márpedig egy terhességmegszakítás a tinédzserek számára nemcsak lelki megrázkódtatást okozhat, hanem kihathat a későbbi gyermekvállalásra is.

Egy olyan ügy azonban nyilvánosságra került, amelyik kimenetelét épp az új Btk. hatályba lépése fordítja meg. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon vádemelési javaslattal zártak le egy megrontás gyanújával indult nyomozást. A gyanúsított egy most 15 éves fiú, aki a rendőrség szerint 14 éves korában szexuális kapcsolatot létesített akkor még 14. szülinapja előtt járó barátnőjével. Az ügy akkor pattant ki, amikor a zalaegerszegi kórház orvosa bejelentette a rendőrségen, hogy a lány terhes. A rendőrök kihallgatták a fiatalok szüleit. A szülők állítólag felvilágosították a gyerekeiket a nemkívánatos terhesség kockázatáról, de az anyák azt mondták: nem tudtak arról, hogy a fiatalok lefeküdtek egymással. Amikor az eljárás indult, még a régi törvény volt érvényben, de az új szerint a fiú nem követett el bűncselekményt. Ilyenkor, ha a törvény időközben változik, a régi és az új közül azt kell alkalmazni, amelyik a vádlott számára kedvezőbb. Vagyis a fiú ma már ártatlan.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!