A Jobbik elvesztheti frissen megszerzett „nagyvárosát”.
- Balos győzelem, „menekítik” a megyei közgyűlést.
- A DK kifújhatja magát.

 
Janiczak Dávid és Vona Gábor a Jobbik elnöke. Újrafújják. - Fotó: Vajda János, MTI

Pitiáner bosszúállás, több megismételt választás, bírósági döntés. Ugyan már az ország falvainak és városainak zömében „feledésbe is ment” az önkormányzati választás, több településen javában áll a bál. A 13 polgármestert felmutató Jobbik vezetőségét meglehetősen rángathatja az ideg, hiszen két városvezetői posztot is elbukhat. Ózdon a korábbi polgármester, a kormánypárti Fürjes Pál támadta meg az eredményt, ami a Jobbik jelöltjét ültette a városvezetői székbe. A választási bizottság elrendelte a voksolás megismétlését – így aggódhat a jobbikos Janiczak Dávid, aki csupán 66 szavazattal előzte Fürjest. A 27 éves jobbikos azt mondta, „bármi legyen is az ítélőtábla döntése, le tudjuk győzni a Fidesz-KDNP aljas munkát végző pártszövetségét”. Hogy miképp alakul az ózdi helyzet, nehéz megjósolni, hiszen például a romák egymást vádolják szavazatok eladásával.

Nem biztos, hogy az „érpataki modell” újrázhat, ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen is ismételni kell a polgármester- és képviselő-választást a debreceni ítélőtábla döntése nyomán. Érpatakot az elmúlt négy évben is vezető, szélsőséges nézeteiről, rendalapú modelljéről ismert Orosz Mihály ugyan nyert két hete, megelőzve a Fidesz-KDNP-s jelöltet, ám több bejelentés is érkezett arról, hogy „nyomás alatt” (például bekísérték őket a szavazófülkébe) voksoltak a falu lakosai, így a független Simon Attiláné új esélyt kap november 9-én.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forrón is újra választanak ezen a napon. Varga Károly, a helyi ellenzék polgármesterjelöltje nyújtott be kifogást, mondván „nyílt volt szavazás” (értsd: itt is bekísérték a voksolókat a fülkébe). A kifogást a helyi választási bizottság elutasította, de a másodfokon eljáró területi választási bizottság elfogadta.

A DK egyetlen polgármestere viszont állva maradt. Október 12-én Hajdu László „bevette” Rákospalotát, ám a helyi választási bizottság úgy határozott (a Fidesz-KDNP beadványa nyomán), hogy Hajdu megtévesztette a választókat, amikor a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntette fel magát, holott a DK indította, a többi párt csak támogatta. Szigetvári Viktor az Együtt társelnöke fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottságnál, amelyik nem találta jogsértőnek Hajdu kampányát. A verdiktet a Fidesz-KDNP a Fővárosi Ítélőtáblánál megtámadta, ám ez a fórum is a DK emberének adott igazat.

Bárhogy is törte magát a Fidesz, a Gyurcsány-pártnak maradt egy városa, illetve Ózd visszavételére sincs sok esélye

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!