Jobbikos válasz a CSOK-ra - Újfajta szociális juttatásokat vezetne be Janiczak Dávid jobbikos polgármester Ózdon. Az Index birtokába került előterjesztés szerint minden megszülető első gyerekek után 300 ezer forint járna a szülőknek, a jól tanuló középiskolások pedig akár havi 20 ezer forintot is hazavihetnének.

 
Janiczak azt ígérte, Ózdon minden jobb lesz - Fotó: Vajda János, MTI

A családalapítást segítő támogatást azok az ózdi szülők kaphatnák, akik betöltötték a 20. életévüket, legalább egyikük egy éve a városban lakik a gyerek születésének idején, és szintén legalább egyiküknek 380 napja van társadalombiztosítása. A házasság nem feltétel, élettársi kapcsolatban élő szülők is megkaphatják a pénzt.

A tanulást segítő támogatás középiskolásoknak járna az utolsó három évben, akik kiemelkedően jól tanulnak, a szorgalom és a magatartás nem számít.  A legfeljebb 20 ezer forintos támogatást minden év szeptemberében lehetne igényelni, és az iskolai tanév ideje alatt járna. A diákoknak nem lehet az előző évből igazolatlan hiányzása, és nekik, valamint szüleiknek is ózdi lakosoknak kell lenniük. Az érettségizőket külön is jutalmaznák: aki a vizsgán minden tantárgyból jelesre vizsgázik, 50 ezer forint egyszeri támogatásban részesül.

A polgármester azt várja, hogy az intézkedés hatására nő a városban gyermeket vállalók és továbbtanulók száma, a hatásvizsgálati leírás szerint a szükséges pénzügyi feltételek a város költségvetésében rendelkezésre állnak. Janiczak emellett emelni készül a gyógyszerhez, a rezsihez és a szemüveg kiváltáshoz igényelhető segély összegét, és bővítenék a jogosultak körét is. A gyerek betegsége után igényelhető gyógyszertámogatás összege évi 5 ezerről 7 ezer forintra nőne, a családban egy főre jutó jövedelem korlátja pedig a nyugdíjminimum 130 százalékáról 150 százalékára emelkedne Ózdon.

A városi képviselők a jövő csütörtökön szavaznak a rendelettervezetről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!