Személyes gépkocsihasználattal és sofőrrel kedveskedik a kormány az államapparátus egyre több tagjának. Annak ellenére, hogy a Fidesz gazdasági programjában kiemelt helyen szerepelt az olcsó állam, az új rendelkezés nemcsak több közigazgatásban dolgozónak engedélyezi a személyes gépko­csi­használatot, de még magáncélra is igénybe vehető az autó.

Már nemcsak a helyettes államtitkároknak, a kabinetfőnököknek, a kormányhivatalok vezető­helyetteseinek, a központi hivatalok vezetőinek, a kormánymegbízottaknak és a külföldre akkreditált magyar külképviselet-vezetőknek, hanem a miniszteri, valamint a miniszterelnöki biztosoknak is engedélyezi a szolgálati járművet.

Összeszámoltuk: a 8 miniszternek és egy tárca nélküli miniszternek, valamint az 56 államtitkárnak sofőrrel ellátott hivatali autó jár. Nem is akármilyen: felső középkategóriás. Ezen kívül 76 helyettes államtitkárnak, 8 kabinetfőnöknek, 7 kormánybiztosnak, 19 kormányhivatali vezetőnek, valamint 20 közigazgatási hivatal vezetőnek és 20 helyettesének sem kell saját autóra költeni, bár kénytelenek saját maguk vezetni. Hogy hány kilométer tehető meg térítésmentesen, azt a közigazgatási minőség- és személyzetpolitikáért felelős miniszter határozza meg.

A Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány idején az államigazgatásban dolgozók száma nagyjából a fele volt a mostaninak. A helyettes államtitkároknak nem járt szolgálati autó, ahogyan a kormány megbízottaknak és a kormánybiztosi rangban lévőknek sem.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!