Önálló Házőrség vigyázhatja januártól a rendet a Parlamentben és garantálná a mindenkori házelnök biztonságát – írta szombaton a hvg.hu. Lapunknak rendőrségi források megerősítették: kiválnának a Köztársasági Őrezredből a parlamenti beléptetést felügyelő és a házelnök védelmét ellátó rendőrök, és ők lépnének fel az olyan esetekben, amikor Novák Előd (Jobbik) megafonba kiabál, vagy Zagyva György Gyula (Jobbik) szamuráj­kar­dot ránt a sajtótájékoztatóján.

 
Elsorvadásra ítélték a Köztársasági őrezredet fotó: Vajda János, MTI

Az új alaptörvény szerint az Országgyűlés rendszeres ülésezését biztosító rendelkezéseket külön sarkalatos törvény határozza meg; ezt készítette el Kövér László stábja, és a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek. Az őrezred egyébként másfél éve folyamatosan gyengül: az Orbán Viktor korábbi testőre által irányított Terrorelhárító Központ (TEK) tavalyi létrejöttével a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme került el innen, szeptemberben indoklás nélkül menesztették az őrezred két vezetőjét, és már a koronát is a honvédség őrzi. Jövőre pedig a Házőrség mellett önálló Palotaőrséget kap Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala is.

Más változások is várhatóak: a rendvédelmi salátatörvény tervezetéből kiderült, hogy nem csak a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) nevű új szervezet, de a Terrorelhárítási Központ is titkosszolgálatként működhet a jövőben, akár külföldön is. A Pintér Sándor által jegyzett előterjesztésből kiderül: a belső elhárítók akár bűncselekményeket is elkövethetnek, hogy tőrbe csalják a „célszemélyt”, és a legbékésebb demonstrációt is könnyen minősíthetik rendzavarásnak.

A parlament a jövő héten tárgyalhatja a javaslatot, amely szerint a belső biztonsági szolgálatra létesülő NIBEK közvetlen elektronikus összeköttetés révén szinte minden magyarországi adatbázisban közvetlenül kutakodhatna, és a TEK „mentesül a feljelentési, illetve az információátadási kötelezettség alól, ha ezzel a terror elleni tevékenységének az eredményes ellátását veszélyeztetné”. Ezzel a szervezet lényegében külső kontroll nélkül működhet, hasonlóan a NIBEK-hez – írta a Népszava. A salátatörvény bővítené a sokat vitatott megbízhatósági vizsgálatok körét is. Az ellenőrzéseket – elsősorban a rendvédelmisek körében – a Nemzeti Védelmi Szolgálat nevű elhárítószerv végzi, amely már korábban is kapott jogosítványokat arra, hogy a csapdába csalás, lebuktatás érdekében kisebb súlyú bűncselekményeket büntetlenül elkövethessen, és mindezt bírói engedély nélkül, titokban rögzíthetné. A belügyminiszter átértékelte a rendzavarás, illetve a köznyugalom fogalmát is, így a hatóság döntheti majd el, mi számít annak, és eszerint büntethetne.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!