Nem szívesen verik nagydobra a németek, de fokozott terrorkészültségben készülnek az egyik legnagyobb kulturális eseményre, a Bayreuthi Ünnepi Játékokra. Ennek oka, hogy az egyik legnevesebb színházi rendező, Uwe Eric Laufenberg meglehetősen iszlámellenesre hangolta a Parsifalt. Kerítést húztak a híres operaház köré, és még a közreműködőket is szigorúan átvizsgálják. Angela Merkel is megijedt: a német kancellár, aki eddig minden évben ellátogatott Bayreuthba, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva lemondta az idei látogatást.

 
Uwe Eric Laufenberg rendező iszlámellenesre hangolta az operát - Fotó: Britta Schultejans, AFP/Europress

A híres német zeneszerző, Richard Wagner forog a sírjában: történt, hogy kedvenc alakját, Parsifalt letartóztatták – igaz, csak a próba alatt és tévedésből. A második felvonásban a rendező elképzelése szerint Parsifal egyenruhában és géppisztollyal jelenik meg. Két ügybuzgó biztonsági őr annyira komolyan vette feladatát, hogy azonnal intézkedett, és a stage-ből bekísérte a főszereplőt, a világhírű tenort, Klaus Florian Vogtot átvizsgálásra a helyben kialakított biztonsági központba. Így a többi szereplő hiába várta Parsifalt, nem jelent meg. „Nem várhatjuk el a biztonságiaktól, hogy felismerjenek minden művészt. A feladatot pedig el kell végezni” – kommentálta a kínos-vicces történetet Peter Emmerich, az idén július 25-én kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok sajtófőnöke, hozzátéve, hogy a készültség jár némi kellemetlenséggel, de nem jelent katasztrófát senkinek. A rendező titoktartási kötelezettsége miatt csak annyit árulhatott el a darabról, hogy „erősen” ütközik benne az iszlám, a kereszténység és zsidóság felfogása.

Az ominózus közjáték is jelzi, hogy nem veszik félvállról a biztonságot a németek. Az ijedelem azért nagy, mert a kiszivárgott hírek szerint a rendező éles kritikát fogalmaz meg a muszlimokkal kapcsolatban, a szereplők burkát viselnek, amit a végén le kell tépniük az arcukról, ami a muszlim vallás szerint megengedhetetlen. Bayreuth városa a játékok vezetőivel és a rendőrséggel összefogva rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetett életbe, a csodálatos operaház környékét géppisztolyos őrök és biztonságiak őrzik, a terület köré kerítést húztak fel, az egyik helyi biztonsági ember pedig azt mesélte a Vasárnapi Híreknek, hogy a sok belsős megbeszélés már kezd az idegeire menni, és ha így megy tovább, akkor felmond.

Az előadások létrehozásában közreműködők szerint is teljesen felesleges ez a nagy csinnadratta, hiszen a próbák ideje alatt semmi nem indokolja a riadókészültséget.

A szereplők is morgolódnak a nagy felhajtás miatt, az eddig viszonylag könnyű bejutás hosszúra nyúlik, és olykor hosszú sorok állnak a dolgozókat átvizsgáló beléptetőknél, arról nem is beszélve, hogy idén a családtagokat sem vihetik be a területre, ami eddig megengedett volt. A Bayreuthi Ünnepi Játékok eddig a német felső tízezer és hírességek találkozóhelye volt, a 400-500 eurós jegyek kifizetése nem okozott gondot, ám ezúttal úgy tűnik, a félelem erősebb a magamutogatási vágynál: számos celeb lemondta a megjelenést, de a legfájóbb, hogy Angela Merkel sem fog vidáman integetni, hiszen már hetekkel ezelőtt közölte, hogy eddig hagyományosnak számító látogatását egyéb elfoglaltságai miatt le kell mondania.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!