A gyógyszerésznek minden receptkiváltáskor alaposan ellenőriznie kell majd a beteget, de főszerepet kapnak a gyógyszerbiztonság fenntartásában, a tájékoztatásban is, mi viszont fizethetünk, ha jogosulatlanul vettük igénybe a támogatást.

 
Készüljünk fel a várakozásra...

Legalább 10-15 perccel biztosan hosszabb lesz hamarosan a patikai várakozás, legalább ennyi időt vesz ugyanis igénybe az az ellenőrzés, amit a patikák számára januártól előír a törvény. Az áprilistól kötelező rendelkezés szerint a patikus első dolga kell legyen, ha kezébe veszi a receptet, hogy megnézze a beteg egy éven belül szedett gyógyszereinek lajstromát. Már ha a biztosított ez ellen nem tiltakozik. Ha mégis, azt haladéktalanul jeleznie kell az egészségbiztosítónak. A patikusok szerint viszont gond nemcsak az idővel, de az előírás pontosságával is van. „Nincsenek tisztázva a hatáskörök, az, hogy nekem pontosan mire is van jogosítványom. Nem túl életszerű, hogy megnézem a beteg előéletét, és ha valami ellenjavallt, akkor majd én átállítom a gyógyszerelését. Azt ugyanis az orvos írta neki elő” – mondja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének igazgatója, aki nem tartja szerencsésnek, hogy mostantól a patika definícióból kimarad a kiskereskedelmi tevékenységre való utalás. Dr. Harmath Levente szerint a gyógyszertár speciális egészségügyi intézmény, melynek legfontosabb tevékenysége egészségügyi termékek forgalmazása, valamint az ezekkel kapcsolatos tájékoztatás. „A gyógyszertár betegutat követ, az orvosbeteg együttműködés kontrolljának adminisztratív ellenőrzőpontja, valamint egészségügyi gondozó szolgáltatást is kínál. Jobb lett volna, ha a jogalkotók utalnak a törvényben a kereskedelmi tevékenységre, de ez a módosítás nem lesz negatív hatással a hatékony és biztonságos gyógyszerellátás biztosítására” – állítja a vezető.

Az új szabályozás szerint a biztosított januártól köteles megtéríteni a neki felróható módon jogalap nélkül igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz és gyógyászati ellátás után folyósított támogatás összegét. Ennek pontos értelmezése azonban egyelőre még a gyógyszerészeknek is fejtörést okoz. „Az, ha valaki érvénytelen taj-kártyával jön, azonnal látható, eleve meg sem kapja a támogatást. Ha más ok miatt később derül ki, hogy esetleg másra használta a készítményt, mint amire felírták neki, vagy más visszásság miatt nem jogosult a támogatásra, az eddigi gyakorlat szerint azt a biztosító úgy oldotta meg, hogy a patikáknak nem utalta át azt a támogatást. Neki így volt a legegyszerűbb, mi viszont bottal üthettük ezt a pénzt. Egyelőre nem világos, min változtathat az újítás” – jegyzi meg Harmath.

A patikák egyébként újabb feladatokat is kaptak, a gyógyszerbiztonság ellenőrzésében oroszlánrészük lesz a jövőben. Részletes betegtájékoztatást kell adniuk, a klinikailag jelentős kölcsönhatásokat fel kell tárni, az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra fel kell hívni a figyelmet, ha a beteg helyettesíthető hatóanyagot tartalmazó gyógyszert alkalmaz. A beteget tájékoztatni kell a lehetséges betegség megelőzési módjairól, fel kell deríteni a betegnél jelentkező mellékhatásokat, ismételt gyógyszerkiváltás esetén vizsgálni kell a beteg együttműködését.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!