Magyar ember sörrel nem koccint. Ismerős mondás. Még ma is alig akad olyan magyar asztaltársaság, ahol ne merülne fel a kérdés sörivás előtt, hogy miért ne koccinthatnánk a habzó itallal, s bár ma már egyre többen tudják, csupán legenda az, hogy miután az osztrákok 1849. október 6-án kivégeztek tizenkettő tábornokot és egy ezredest Aradon, sörrel koccintva ünnepelték volna a megtorlást, mégis, sokan ma is inkább az asztalhoz ütik a korsó alját koccintás helyett.

Tény, az osztrákok nem nézték jó szemmel, hogy a magyar honvédsereg 1849. augusztus 13-án nem az osztrák császár, hanem az orosz cár katonái előtt tette le a fegyvert, és sajnos az is jól dokumentálható, hogy ezt követően véres leszámolás indult a magyar forradalomban és szabadságharcban részt vevő, rebellisnek kikiáltott katonák és civilek ellen – de Aradon nem volt ünneplés, csupán megtorlás.

S bár évről évre a tizenhárom mártír honvédtisztről emlékezünk meg (valamint az 1849. október 6-án agyonlőtt Batthyány Lajosról, az első felelős kormányunk miniszterelnökéről), Aradon azonban másokat is kivégeztek. Már 1849. augusztus 22-én felakasztották Ormai Norbert ezredest, október 25-én Kaczinczy Lajos ezredest lőtték bele egy árokba, és a megtorlások teljhatalmú irányítója, Julius Jacob von Haynau még egy, a bécsi forradalomban is részt vett, a magyarokkal szimpatizáló osztrák őrnagyot is felakasztatott: Ludwig Haukot, 1850. február 19-én.

Ám hogy a sörrel koccintás legendája mennyire erősen él mégis a köztudatban, mi sem bizonyítja jobban, hogy többen azt is tudni vélik, a koccintás tilalma 150 évig tartott, vagyis 1999. október 6-án lejárt. Ennek ellenére 2006-ban Szegeden életre hívták a Sörrel Nem Koccintunk Mozgalmat, mondván, az nem lehet, hogy feledésbe merüljön a vértanúk emlékezete. A mozgalom létrehívóinak szándéka szerint úgy lehet hozzájuk csatlakozni, ha egyáltalán nem koccintunk, amikor sört iszunk.

Ezzel szemben erősen tartja magát az a nézet is, miszerint nem is a sörrel koccintunk, hanem egymással – és legfőképpen az egészségre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!