Nyolcezer ember vesztegel a délkelet-ázsiai tengereken. Most egy újabb hajót fordított vissza a thai parti őrség, 300 mianmari és bangladesi menekülttel a fedélzetén. A bárkát egy hete hagyták sorsára az embercsempészek, de a thai hatóság nem engedte őket kikötni, mert véleményük szerint a hajó úgyis Malajziába tartott. Helyette élelmet és vizet vittek a bajbajutottaknak, és még a motort is megjavították, hogy minél hamarabb elhagyhassák a területet.

 
Menekülthullám Thaiföld felé - Fotó: Christophe Archambault, AFP/Europress

Indonézia is hasonlóan jár el az utóbbi időben. Tegnap csak azért fogadtak be ideiglenesen több mint 600 embert, mert helyi halászok megsajnálták a tengeren veszteglőket, és a partra szállították őket. Kérdés, meddig maradhatnak.

A menekültek nagy része egy mianmari muszlim kisebbséghez, a rohingya etnikumhoz tartozik. Az elmúlt három évben körülbelül 120 ezren hagyták el otthonaikat, mert nem tudják már elviselni a fokozódó elnyomást. A többségi nemzet tagjaitól eltérő, fehér személyi igazolvánnyal jelzik korlátozott jogaikat, nem lehet földtulajdonuk, és gyakran kényszermunkát kell végezniük.

Ám megoldást a környező országok sem kínálnak: Malajzia, Indonézia és Thaiföld nem akar már több migránst befogadni.

Közben az Európai Bizottság azt szeretné, ha 2017-ig – a schengeni zónába sem tartozó – Nagy-Britannia, Írország és Dánia kivételével 20 ezer menekültet fogadnának be a tagállamok. Az országok számára lakosságuk, gazdasági helyzetük és a már befogadott menekültek alapján kvótát állítanának fel. Az EU 2015 és 2016 során összesen 50 millió euróval támogatná a bevándorlók letelepedésének költségeit. Emellett a bizottság a mentő- és kutatóakciókat végrehajtó Trion hadművelet költségvetését is megháromszorozná.
Az uniós külügyminiszterek hétfőn tárgyalják a javaslatot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!