Naponta 30-40 gyerek indul neki a nagyvilágnak, nem is sejtve: pár napnál nem kell több, hogy a szervezett bűnbandák lecsapjanak rájuk.

 
Lecsapnak az otthonról, vagy a gyermekvédelmi intézményből elszökő gyerekekre

„Tessék nekem elintézni, hogy soha, de soha ne kelljen hazamennem!” – elkeseredett kérés a Kék Vonal Eltűnt Gyerekek Vonalán. A lány pszichésen beteg anyjától menekült apjához, aki elzavarta őt. Egyike annak a 30-40 kiskorúnak, aki naponta elszökik lakhelyéről.

„A szökés jellemzően az állami gondozottak körében gyakori” – mondja Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. De sok segélykérő gyerek él egyszülős családban vagy olyanban, ahol a nevelőszülő teszi lehetetlenné a gyerek létezését.

A rendőrségi űrlapokban a szökés okaként szereplő „kitörési vágy” többnyire nem tart sokáig, akik azonban nem jutnak el valódi segítőkig, azok könnyen ráléphetnek egy egyirányú útra. A csellengő gyerekekre „szakosodott” bűnbandák pedig pillanatok alatt kiszemelik áldozataikat.

Rozgonyi Attila, a deviáns lányokat befogadó Kornis Klára Gyermekotthon igazgatója hosszú évek óta követi tehetetlenül neveltjei „utcai karrierjét”. „Társadalmi csoporttól, anyagi helyzettől, iskolázottságtól független családokból kikerült gyerekek vannak nálam, akik otthon nem kaptak figyelmet, de az utcán olyan kapcsolatokat találnak, amire vágynak” – tájékoztat az igazgató. A forgatókönyv ismert: jön a „hősszerelmes”, vele a bulik, a drogok, majd a pillanat, mikor a gyerek azt hallja, fogy a pénz, de van itt egy barát, akivel ha elmennél, fizetne érte… – az ilyen esetek felfedezésekor azonban az állami kényszerintézkedéseken túl igazából semmi sem történik.

Ahogy Szarka Attila, az Aszódi Javítóintézet igazgatója mondta: a szökés egy párbeszéd kezdete. Éppen ezért a probléma koránt sincs megoldva azzal, hogy a „szökevényt” visszaviszik oda, ahonnan éppen menekült, anélkül, hogy ott érdemi segítséget kapnának. A fiatalkorú szökevények között van, aki önként hazamegy, visszatér az otthonba, másokat a rendőrség talál meg, többen bűncselekmény áldozatává válnak. A gyermekek elleni jogsértések, a bántalmazás, a szexuális kizsákmányolás, a gyerekprostitúció nagy része azonban feltáratlan marad.

Címkék: gyermekvédelem

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!