Az idén 15 éves Bátor Tábor régi szlogenjüket újragondolva – „a felhők felett mindig kék az ég” – különleges pólósorozatot készített, Behind the Clouds (felhők felett) néven, amelyek megvásárlásával a betegségük leküzdéséért harcoló gyerekeket lehet támogatni az „erőgyűjtésben”. Tizenöt híres-neves hazai zenészt és együttest kértek fel, hogy meséljék el, mitől tartottak gyerekkorukban és hogyan néztek szembe félelmeikkel, majd küzdötték azt le.

 
 
 

A történeteket a projekt művészeti vezetője, Weiler Péter festőművész digitális ceruzával digitális táblára képekbe öntötte, majd ezekből – Magyar Dávid a Pólópokol vezetőjének közreműködésével – jöttek létre az egyedi pólók. Eddig már több száz felső fogyott el.

A felsők koncepcióit Weiler Péter a zenészekkel együtt találta ki, van, akivel félnaposra nyúlt a brainstorming.

A pólókon visszaköszönnek az adott művészek félelmei, így például Rúzsa Magdi egy pályaudvaron a bőröndjén üldögél, mivel egyik félelme, hogy ha „kisiklik a vonata”, visszakerül gyerekkorának nehéz körülményei közé. Ganxsta Zolee – bár cseppet sem tűnik lámpalázas típusnak – rettegett a szerepléstől, Varga Livius, a Quimby alapító tagja megvizsgálja és megismeri azt, amitől tart, ahogyan édesapja mutatta neki, amikor gyerekként a szél, a vihar hangjaitól és a dülöngélő faágaktól félt. Lovasi András, a Kiscsillag énekese pedig először lebirkózza a félelmét, aztán megszelídíti úgy, hogy a kezéhez jöjjön jutalomfalatért. Ha pedig jóllakott, beparancsolja a sarokba, és ő mondja meg, mikor jöhet elő.

A Bátor Tábor évente több mint ezer, súlyosan beteg gyereknek és családjainak nyújt sorsfordító, pozitív élményeket, olyan erőt adva ezzel, amely segíti őket a gyógyulásban is.

Az ötletgazdák azt remélik, a beteg gyerekek abból is erőt meríthetnek, ha látják, hogy kedvenc zenekaruk, énekesük is szokott félni, de a rettegés legyőzhető. A Bátor Tábor kitelepül az összes nyári fesztiválra, a Strand Fesztiválon installációt is szerveznek, a Budapest Parkban pedig mind a 15 portrét kiállítják.

Októberben kiállítást és jótékonysági aukciót is szerveznek, ahol az eredeti Weiler Péter-nyomatok megvásárolhatók majd. A bevételt a táborhelyek fejlesztésére fordítják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!