Nagy a teher Polt Péter vállán: a legfőbb ügyész a héten megszólalt az Elios-botrány ügyében. Azt közölte, az általa vezetett ügyészségnek nem célja a nyomozás meghiúsítása. A korábbiak fényében ettől még nem nyugodhat meg az ország (a legkorruptabb uniós tagállamként Bulgária után), hogy biztonságban van a nemzeti kincstár.

 
Tiborcz István - Fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs

A miniszterelnök, Orbán Viktor családját érintő korrupciógyanú (a cég korábban a kormányfő veje, Tiborcz István résztulajdonában állt) miatt Poltnak nyomozást kellett elrendelnie. A szocialista Harangozó Tamás kérdésére most kiderült, hogy miért. Költségvetési csalás és kapcsolódó bűncselekmények miatt javasolt nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Elios által megvalósított, Európai Kohéziós Alapból támogatott közvilágítási projektek kapcsán – közölte a hvg.hu. „Biztosíthatom, hogy az ügyészségnek nem célja a nyomozás eredményességének meghiúsítása” – írja Polt, aki korábban már jelezte, évekig elhúzódhat a nyomozás.

Az Elios bűnszervezeti működés gyanúját felvető közbeszerzési sikerszériája az egész országot lefedi. A 24.hu írása szerint a botrányban 28 település érintett (az OLAF 35 projektet vizsgált), az Átlátszó pedig kiszámolta: ezek a települések összesen 9,3 milliárd forintnyi uniós forrást költöttek el az Elios Zrt.-nél közvilágítás-korszerűsítési projektekre. (A teljes összeg, amit az Európai Bizottság visszakérhet, 13 milliárd forint fölött van.) Ennek kapcsán nagyot szólt a héten a hír: csaknem egymilliárd forint települési önrészt az állam az adóforintokból fizetett ki a települések helyett.

Időközben a kalocsai közgyűlés fideszes többsége leváltotta a jogi bizottság éléről és visszahívta a közbeszerzési bizottságból is Angeli Gabriella független képviselőt, aki a nyilvánosság elé tárta az Elios-botrány helyi fejleményeit. Angelit egyébként nemcsak a bizottságokból hívták vissza, a civil állását is elveszítette, átszervezésre hivatkozva április elsejével megszűnik a munkahelye, közölte a Hír Tv. Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető az Elios-botrány kapcsán úgy nyilatkozott: ha az OLAF bele akar szólni a választásokba, alapítson inkább pártot.   

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!