Illegálisan levágott, két fertőzött szarvasmarhából készült pörkölttől betegedhettek meg, s kerültek kórházba többen is Tiszafüreden és környékén, köztük gyerekek is, mivel a fertőzött húsból egy közétkeztetéssel foglalkozó cég is vásárolt. Péntek éjjel pedig újabb két embert szállítottak kórházba megfigyelésre, mert érintkezhettek a fertőzött hússal, igaz, egyelőre tünetmentesek. Jelenleg tehát nyolc beteget kezelnek a debreceni Kenézy kórházban lépfenefertőzés miatt.

 
MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A lépfene (más néven anthrax) egy kócsújfalui marhafarmon jelent meg. Több állat elhullott a betegségben, de az ÁNTSZ egy élő marhában is kimutatta a baktériumot. Az ügyben két gyanúsítottat már kihallgattak tegnap.

A faluban a legelőt fertőtlenítik, a gyanús állatokat elszállítják. Mindenki gyógyszeres kezelést kap, aki kapcsolatba került a lépfenével fertőzött hússal. Tiszafüredi iskoláknak szállít az a vállalkozó, amelyik vett az illegálisan levágott húsból, de más települések iskolái és idősotthonai is vásárolnak tőle.

A magyar esetet a külföldi sajtó is felkapta – nem meglepő, ugyanis ha nem kezelik, a lépfene az esetek 20 százalékban halált is okozhat. A lépfene nem emberről emberre, hanem bakteriális fertőzésként terjed. A néhány napos lappangási idő után rovarcsípéshez hasonló piros csomó keletkezik a bőrön, amiből egy-két napon belül egyre több hólyag lesz. Nehéz gyógyítani, mert az ellene használt antibiotikum csak a baktériumot öli meg, a pusztító méreganyag továbbra is a szervezetben marad. Ám ha elmarad a gyógyszeres kezelés, megnő a véráramfertőzés veszélye.

A lépfene baktériumot többnyire növényevő, kérődző állatok, például szarvasmarha, ló, juh, kecske, sertés hordozhatja. Az ügyben a rendőrség feljelentést tesz.

Kergemarhakór - Egyelőre nincs veszély
Egy Kolozsvárhoz közeli település farmjáról származhat és valószínűleg egy Beszterce-Naszód megyei vágóhídon dolgozták fel azt az állatot, amelynek húsában két hónapja kimutatták a kergemarhakórként ismert szivacsos agyvelőgyulladást. Kolozs megye prefektusa szerint fertőzött hús nem került kereskedelmi forgalomba, tehát a fogyasztók nincsenek veszélyben. A magyar szaktárca szerint nem várható, hogy hazánkban problémát okoz a „szomszédban” kimutatott kór. Oroszország ugyanakkor betiltotta a marhahús, valamint az abból készített termékek importját Romániából.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!