Első fokon tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást a Fővárosi Törvényszék. A budapesti alvilág ismert figurája a Prisztás József ellen elkövetett gyilkosság miatt állt ismét bíróság elé. Portikot gyilkosságra felbujtás miatt ítélték el, a másodrendű vádlott, H. István, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, kilenc évet kapott.

Portikot tavaly már elítélte ugyanez a bírói tanács, amiért egy kölcsönügylet miatt 1996 novemberében megölette Prisztás Józsefet, a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakját. Akkor 11 év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottat pedig tíz évre ítélték. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla tavaly – eljárási hibák miatt – hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasított. A vádlottak a megismételt eljárásban is tagadták bűnösségüket.

A 48 éves Portik Tamás neve számos alkalommal került elő az elmúlt évek pereiben. Az egykori olajszőkítőt több gyilkossággal, illetve gyilkosságra felbujtással vádolták, köztük az Aranykéz utcai robbantással, a Prisztás- és a Czinóber-gyilkossággal. Két évvel ezelőtt robbant ki az úgynevezett Portik–Laborc-ügy. Egy nyilvánosságra került hangfelvételen Portik azt mondta a magyar titkosszolgálat akkori vezetőjének, Laborcz Sándornak, hogy ő személy szerint mindent el fog követni a baloldal győzelméért.

Egy tavalyi tárgyaláson pedig Pintér Sándort, az Orbán-kormány belügyminiszterét nevezte az ország első számú maffiózójának, akinek „a bűnszervezete irányítja az országot”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!