Nem túl jó előjelekkel utazik a jövő kedden Moszkvába Orbán Viktor miniszterelnök. Nehéz tárgyalások várnak rá. Ezt vetíti előre Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök harcias kijelentése. Az Interfax orosz hírügynökség szerint Putyin német vállalatok vezetőivel tartott találkozón kijelentette: „A legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Surgutneftegas megvette a magyar MOL 20 százalékát. A MOL részéről mindent elkövetnek, hogy képviselőinket kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt”.

Igor Szecsin, az energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta: „Abban állapodtunk meg Magyarországgal, hogy a fennálló európai szabályozás alapján együttműködünk, tekintettel arra, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően meg kell védeni a befektetőket”. Szecsin azt mondta, Moszkva együttműködést szeretne látni, amely összhangban áll az európai szabályozással és megfelel minden MOL-részvényes érdekének. A Surgutneftegas 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a MOL 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a MOL barátságtalan lépésnek tekintett.

Jó ideje tudott, hogy az Orbán-kormány visszavásároltatná a pakettet. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy televíziós interjúban elmondta: a magyar állam kifejezte az orosz és más kormányoknak, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a MOL, meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. A miniszter e heti moszkvai tárgyalásain is szó volt a kérdésről. Ám a jelek szerint az orosz fél nem hajlik az eladásra. A MOL ügye orosz–magyar viszonylatban az egyik legérzékenyebb, s kimenetele más üzleteket is befolyásol a gazdasági kapcsolatokban.

 

Címkék: Alberto Contador, MOL

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!