Medvegyev elnök elfogadta a NATO rakétavédelmi együttműködési ajánlatát – jelentette be Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára.

 A korábbi nyilatkozatokból arra lehetett következtetni, hogy a NATO azt szeretné, kössék össze a szövetség és Oroszország rakétavédelmi rendszereit. Egyelőre azonban csak arról állapodtak meg, hogy a szakértők megvizsgálják, mi - lyen formában lehetne eg yüttműködni. Ugyanakkor már az is eredmény, hogy Moszkva egyáltalán hajlandó az együttműködésre, mivel két éve, az orosz–grúz háború miatt a felek elhidegültek egymástól.

A megegyezést sok szakértő Obama amerikai elnök érdemének tekinti, de minden vezető egyetért abban, hogy a jó és kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatot kell kialakítani Oroszországgal.

„A nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük” – értékelte Orbán Viktor az egyezséget. De hozzátette: ebben a folyamatban Közép- Európa érdekeit is figyelembe kell venni, hogy a térség megőrizhesse autonómiáját és gazdasági mozgásterét. A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a védelmi rendszer kiépítésén túl fontosnak tartja az elrettentést is. „Nem elég a pajzs, kard is kell hozzá” – mondta.

A tagállamok elfogadták a szervezet új stratégiai koncepcióját is, amely az elkövetkezendő tíz évre fog iránymutatást adni, hogy a NATO alkalmazkodni tudjon a modern világ kihívásaihoz. A szövetség nyitott lesz arra, hogy újabb partnerekkel működjön együtt – mondta Rasmussen főtitkár.

Az új kihívások egyike a számítógépes támadások elleni védelem kialakítása – mondta Iklódy Gábor főtitkárhelyettes. Meglátása szerint már januárra össze kell hívni a szakértőket, hogy kidolgozzák azt a konkrét cselekvéstervet, amit nyáron már bemutatnának a tagállamok kormányainak.

A tagállamok arról is megállapodtak, hogy 2014-re kivonják a csapatokat Afganisztánból. A főtitkár hangsúlyozta, hogy csak így lehet garantálni a békét az országban, ahol jelenleg 100 ezer külföldi katona állomásozik. A cél az, hogy az afgán hatóságok egyedül is képesek legyenek felvenni a harcot a kormányellenes erőkkel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!