Tényleg nemcsak a Jobbikra pikkel az Állami Számvevőszék (ÁSZ): ugyan valóban Vona Gábor pártját büntette meg elsőként (663 millió forintos bírság), ám most sorra került az LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt is.

 
Állami Számvevőszék - Forrás: MTI

A Domonkos László korábbi Fidesz-képviselő vezette szervezet mindegyik esetben az irodabérléseket kifogásolta, a bírságok 5–10 millió forint között szórnak.

Az ÁSZ Juhász Péter csütörtöki sajtótájékoztatója idején brosúrákat osztogatott, amelyen arról tájékoztattak: „a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta,az egyes pártok költségvetési támogatásának kezdetéhez igazodó, a pártok számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi”.

A Mérce portál ennek kapcsán tett fel kérdéseket a szervezetnek, amely válaszában azt írta: 2017 második felében éppen az MSZMP, a Jobbik, az LMP a DK, az Együtt, a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd (korábbiPM) került sorra az ellenőrzésben. Állításuk szerint 2010 óta összesen 26 esetben értékelték pártok és 20 esetben pártalapítványok gazdálkodását. Így az ebben az időszakban költségvetési támogatásban részesülő magyar politikai szervezetek mindegyikénél legalább három ellenőrzést végeztek.

A Fidesz 2014-2015 évekre vonatkozó gazdálkodását vizsgáló dokumentumát idén július 14-én hozta nyilvánosságra a szervezet, és mindent rendben találtak.Ennek kapcsán viszont fontos tudni, hogy 2014. január elsejével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása – az ÁSZ viszont csak 2016-ban módosította az ellenőrzések módszertanát. Vagyis a Fidesz gazdálkodását még a régi szisztéma szerint vizsgálták. Az új módszertan alapján pedig először az MSZP-t meszelték el, mert az ÁSZ szerint „39 ingatlanból 10 ingatlan esetében kedvezményes bérleti díj, illetve térítésmentes ingatlanhasználat formájában jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó, mintegy 3,1 millió Ft összegű tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el”. Az összeget a párt idén júniusban be is fizette a költségvetésnek. Így a számvevőszék az új módszertan értelmében az összes számottevő ellenzéki pártot büntetéssel sújtotta, a Fideszt pedig egyelőre nem is vizsgálta ezen kritériumok alapján.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!