Összehangolt merényletsorozatot hajtottak végre 2015. november 13-án, pénteken este terroristák Párizsban. Koncerten, étteremben és az utcán is válogatás nélkül gyilkoltak a lövöldöző terroristák, öngyilkos robbantásokat is végrehajtottak.

 
Párizs, 2015. november 13. - Forrás: Facebook

A támadók automata fegyverekkel nyitottak tüzet több helyszínen is a francia főváros tizedik, illetve a tizenegyedik kerületében, a Stade de France mellett három öngyilkos merénylő robbantott. Egy lövöldözés a népszerű Bataclan klubnál túszejtésbe és tömegmészárlásba torkollott.

A terroristák összesen 6 helyszínen támadtak: a francia nemzeti stadionnál (Stade de France), a La Belle Equipe bárban a rue Charonne-on, a Le Carillon bárnál, a rue de la Fontaine au Roi-nál, a boulevard Voltaire-en, illetve a XI. kerületi Bataclan koncertteremnél.

A terrortámadásnak több mint 150 halálos áldozata és 200 sérültje van - ugyanakkor nyolc merénylő haláláról számoltak be.

Francois Hollande francia elnök az egész országban rendkívüli állapotot hirdetett ki. Párizsban szombaton minden közintézmény zárva tart, a U2 is lemondta koncertjét.

Friss hírek, háttér, nemzetközi visszhang, részletek itt és itt találhatók. További részletek itt.

 

A november 14-én megjelent Vasárnapi Hírek elemzései az aggasztó világhelyzetről:

"Nekünk megint háború kell?";

"Bizonyos értelemben ez már a III. világháború"

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!