A munkaképes de nem dolgozó rendőröktől beszedett adó teljes összegét a dolgozó rendőrök bérrendezésére fordítják – jelentette be Orbán Viktor szombaton 1327 tiszthelyettes rendőr ünnepélyes eskütételén a budapesti Hősök terén.

 
fotó: Soós Lajos, MTI

„Önök ma együtt és külön-külön is egy sikertörténetet kezdhetnek el” - kezdte beszédét a miniszterelnök, aki szerint a változó világ és a megújuló országban nagyobb kihívásokat és nagyobb lehetőségeket tartogat. A kihívások között említette az Európában elhúzódó válságot, s azt, hogy válsághelyzetekben mindig megnő a bűnözési hajlam, elszaporodnak a szélsőségek és jobban terjed az erőszak. „Magyarország csak úgy újulhat meg, ha képes rendet és biztonságot teremteni, képes helyreállítani a korábbi években vészesen megromlott közbiztonságot és képes megvédeni a magyar emberek testi épségét és javait bárkitől, aki azt veszélyezteti” – jelentette ki, megjegyezve: a rendőrségnek is meg kell újulnia. Orbán szerint a kormány megkezdte és a jövőben is folytatja a rendőrség megerősítését, az állomány bővítését és a munkavégzés körülményeinek javítását. A közös munka két megingathatatlan pillére: „a törvényeknek – a korábbiakkal ellentétben – a becsületes embereket kell védeniük, nem pedig a bűnözőket, és senki nem állhat sem a törvények felett, sem azokon kívül. Vége a visszaélések, a becstelenség, a stiklik és a kifosztás korszakának, a kabinet lezárta a bűnözőket mentegető, pártfogó liberális kormányok időszakát” – fogalmazott.

A miniszterelnök felsorolta az eredményeket: több rendőrt vezényeltek az utcára, szeptemberben már 3130 fővel több rendőr teljesít szolgálatot, sorban létesülnek az új rendőrőrsök is, a börtönöket is működőképessé tették és sok rabot állítottak munkába. Hangsúlyozta: nem jöhetnek létre többé félkatonai szervezetek, amelyek törvényi felhatalmazás nélkül akarnak fellépni rendfenntartóként. 

„Azt várom önöktől, hogy segítsenek Magyarország megerősítésében, hogy garantálják a rendet és a biztonságot Magyarország becsületes és törvénytisztelő polgárai számára. A felelősségért, a nehéz munkáért és a teljes odaadásért cserébe biztos és kiszámítható jövőt kínálunk azoknak, akik becsülettel dolgoznak és szolgálnak” - fogalmazott Orbán Viktor a rendőr tiszthelyettesek avatásán. A miniszterelnök bejelentette: „az mégsem járja, hogy életerős emberek sem nem dolgoznak sem adót nem fizetnek, miközben mások megszakadnak a munkában, hogy meg tudjanak élni. Ennek szellemében a munkaképes de nem dolgozó rendőröktől beszedett adó teljes összegét az önök, vagyis a dolgozó rendőrök bérrendezésére fogjuk fordítani a jövőben”.

Az eskütevők és hozzátartozóik közül többen aggodalmaskodnak. Egy VII. kerületi közrendvédelmi járőrhölgy azt mesélte, hogy sok a hajléktalan is, akik miatt sokan panaszkodnak, hogy zavarják a közízlést és ki kellene őket küldeni az aluljárókból. Bár a fiatal rendőrök körül nagyon sokan nem szeretnének a hajléktalanszállóra menni, ő ezt már megszokta, de mint mondta, a szíve hasad meg, ha gyereket bántalmaznak. Egy szentendrei közlekedési rendőrlányt édesapja azért félti, hogy mi lesz, ha kitör megint a politikai balhé és megsérül? Egy idősebb házaspár azt mesélte, várják az új rendőri életpályamodellt, akkor derül majd ki milyen jövő vár a gyerekükre. Féltik ők is a fiukat: a mai bűnözés, a mai közbiztonság még a rendőrökre is veszélyes – mondta az édesanya.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!