Ha minden jól megy, ismét versengenek majd egymással a cafeteriacégek, így egyre több hipermarketben, vendéglátóhelyen lehet beváltani az utalványokat – ugyanis megtörhet a kormány kegyeltjeinek, az Erzsébet-utalványnak és a Széchenyi-pihenőkártyának az egyeduralma.

 
Erzsébet-utalvány, illusztráció - Fotó: Németh András Péter

Ugyanis az Európai Bíróság kimondta: nem helyes a jelenlegi szabályozás. A kormány 2012-ben úgy döntött: az Erzsébetutalványok és a Szép-kártya után 31 százalékot kellett fizetniük a munkáltatóknak (ezt később 35-re módosították), ám a többi béren kívüli juttatást kínáló cégnek (például a Sodexót, a Le Chèque Déjeunert és a Ticket Restaurantot gyártó Edenrednek) 51 százalékkal kellett adóznia. Így ezek az étkezési jegyek lassan kikoptak a piacról, maradtak a kormány által preferáltak.

Csakhogy érzékelhessük az állam beavatkozást a cafeteriapiacon, érdemes megemlíteni, hogy például a Le Chèque Déjeuner több mint félmilliárdos veszteséget ért el, majd amikor ezt rendezte, kivonult Magyarországról.

Az Edenred árbevétele a 2011-es 5 milliárdról 2014-ben 185 millióra esett vissza, de minden, nem „kormányhű” cafeteriacég nagyot bukott. Ezért az Európai Bizottsághoz fordultak, amely számukra kedvező döntést hozott, így visszaállhat az eredeti versenyhelyzet, megszűnhet az Erzsébet-utalvány és a Széchenyi-kártya egyeduralma. A bírósági döntés értelmében a magyar kormánynak olyan intézkedéseket kell tennie, amelyek megfelelnek az EU által állított versenyfeltételeknek.

Ha ezt nem teljesítik, akkor akár több tízmillió euró büntetést is kiróhatnak, amelynek a magyar adófizetők látják a kárát.

A károsított cégeknek az EU-s döntés után jogalapja nyílt a többmilliárdos kártérítésekre is a magyar bíróságokon. Várhatóan több cég is visszatér majd a versenybe. A Patika-csoport már jelezte, hogy újra lehet majd használni a kártyát kedvező adókulcsú béren kívüli juttatásokra is, azaz újra aktiválják a „munkáltatók körében népszerű ételfogyasztás zsebet”. A társaság már értesítette 11 ezer ételfogyasztásban érintett kártyaelfogadó helyét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!