Tört ujj, bekamuzott drogtanya – tovább durvult a ligetvédők és a kopaszok, rendőrök tusakodása.
- A politika szerint a Városliget kisöprése után minden remek, és akkor most lehet protestálni.
- A tüntetők újabb akciókra készülnek.

 
Rendőrsorfal a LIgetben - Fotó: Balogh Zoltán, MTI

„Páncélos rohamrendőrök” hajtották ki – egy birtokvédelmi határozat értelmében – a ligetvédőket a volt Hungexpo-irodák területén berendezett főhadiszállásukról. Az aktivisták húsz percet kaptak, hogy elhagyják a területet. Csak órákkal később vihették el a táborban maradt tárgyaikat (laptopokat, hangszereket, ruhákat). Ennek azért van jelentősége, mert a rendőrség közben olyan fotókat tett közzé, ami azt sugallta: kábszeres hippik a ligetvédők. A képeken tűk, kanalak és teafű (bár ezt senki nem magyarázta meg a szervek közül) volt látható. Számos orgánum rögvest úgy interpretálta a képeket, hogy a tiltakozók drogtanyaként használták a bontási területet.

Ám az igazság az, hogy már márciusban, a ligetvédők megjelenése előtt is fecskendők, ételmaradékok, ruhadarabok „színesítették” az egykori Hungexpo területét, ugyanis droghasználók és hajléktalanok is bejártak oda.

Mindenesetre a rendőrség most csak vizuálisan durvult, nem úgy a „biztonsági kopaszok”.

A múlt heti hasba vágás után ezúttal ujjat törtek a Városliget Zrt. által felkért, a bontást végző Bont-Tör Zrt. őrzővédői: Gulyás Márton, a Krétakör egykori ügyvezetőjének kisujját meg is kellett műteni. (Megjegyzendő: a Városliget Zrt. mindkét esetben feljelentést tett a túlkapások miatt.) Közben tucatnyi aktivistát vittek el a helyszínről, köztük Csillag Ádám dokumentumfilm-rendezőt is.

„Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo-épületek bontása elől” – kommentálta a történéseket Baán László. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a tiltakozók így is gyakorolhatják véleménynyilvánítási jogukat – a Városligetnek azon részein, amit nem nyilvánítanak munkaterületek. (Igaz, így képtelenek megakadályozni a fák kivágását.)

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János nyomban tercelt Baánnak, mondván: a tiltakozásra szabályozott keretek között van lehetőség, de a biztonsági szolgálat embereitől ugyanúgy elvárja, hogy a törvényeket betartsák. Ugyanakkor fontosnak érzi, hogy a civilek elmondhassák véleményüket. Szavait némiképp hitelteleníti, hogy a Fidesz – meglovagolva a nem létező drogügyet – gyorsan közleményt adott ki, amiben azt sejtetik, hogy az aktivisták igazából a drogtanyájukat akarják megvédeni, nem is a Városligetet. Mindenesetre az aktivisták nem adják fel, folytatják a tüntetést.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!