Nem csak a nemzeti együttműködés, hanem a nemzeti kiskapuk országává is válhatunk – legalábbis több fideszes módosító indítvány ezt eredményezheti. A törvénymódosítások gyártásában fáradhatatlannak tűnő Rogán Antal hatályon kívül helyezné a Bajnai-kormány egy sor személyi jövedelemadóval kapcsolatos rendelkezését, ezzel együtt újra kinyitna egy sor kiskaput az adóelkerülők számára.

 
Rogán Antal intézkedik

Hogy mindezt miért, egyelőre rejtély. Rogán kivonná a forgalomból azt a jogszabályt, amely kötelezővé tette az adóparadicsomban lévő cégeknek, hogy a ki nem osztott nyereségek után is fizessenek személyi jövedelemadót. A hab a tortán, hogy adóamnesztiát kapnának azok is, akik egy offshore cégtől vesznek át a nevükre magyarországi ingatlant. Eddig ez a könnyítés csak azokra vonatkozott, akik más, alacsonyabb adókulcsokkal dolgozó államokban tartott vagyonukat Magyarországra költöztetésekor kedvezményes, tízszázalékos adó befizetésével legalizálták. A javaslat még az átutalási hercehurcát is könnyítené azzal, hogy ezek a magánszemélyek csak bizonyos bankok számlájára utalhatnák a tízszázalékos adó összegét, amelyet az intézet azon nyomban továbbíthat a költségvetésbe. Ha gyorsaságról – na meg az államkasszáról – van szó, az Orbán-kormány lekörözhetetlen.

Az eddig hirdetett „az adókikerülés csúnya dolog” szlogennel szembemenni látszik az a jogszabály-módosítás is, amely a 2011-es adóátalakítások során gyakorlatilag eltörölte a jövedelemarányos közteherviselésre vonatkozó szabályokat is. A módosítás az egyszerűsítés céljából, valamint a kis- és középvállalkozások (KKV) megsegítéséért született, ám ismét legalizálta a minimálbér utáni adó- és járulékfizetést, amelynek nyertesei nem a szorult helyzetben lévő KKV-k, hanem a magasabb jövedelmű vállalkozók lettek.

Egyelőre nem világos, miért ragaszkodik Rogán Antal a változtatásokhoz, főleg annak fényében, hogy tavalyi kampányuk egyik fő motívuma az Orbán Viktor miniszterelnök által csak „offshore lovagoknak” nevezett egyének támadása volt. Annyi azonban biztos, hogy a 2011-es év sem a tisztességes adófizetők éve lesz.

 

Az MSZP az egykulcsos adórendszer eltörlését követeli, és azt javasolja a kormánynak, hogy kezdje meg a válságadók fokozatos kivonását, továbbá fontolja meg egy kedvezményes élelmiszeráfa-kulcs bevezetését. A párt azt követeli, hogy vezessenek be olyan, kétkulcsos szisztémát, amely méltányosabb közteherviselést, ennek eredményeképpen magasabb fo­­gyasztást és a jelenleginél jóval stabilabb költségvetési pályát eredményez. Tukacs István szocialista képviselő azt is közölte, hogy a pártja által a parlamentnek benyújtott javaslat mindhárom kritériumnak megfelel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!