Egyre több tanúvallomás szól arról, hogy Rogán Antalhoz kenőpénzek folytak be.
- A miniszterelnöki kabinetfőnök tagad – előkerült egy Vizoviczki-vádalku.
- Orbán „klientúracsapdába” esett, egyelőre nem engedheti el bizalmasa kezét.

  <h1>Rogán Antal</h1>-
  <h1>Rogán Antal</h1>-

Rogán Antal

- – Kép 1/2

A látszatnál fontosabb a belső valóság, azaz ha egy embert is „kiadunk”, akkor azzal azt üzenjük, bárki, bármikor bukhat – ez az oka annak, állítja több forrásunk, hogy Orbán Viktor még mindig tartja Farkas Flóriánt (az Országos Roma Önkormányzat egykori elnökét, aki most milliárdos mutyiba látszik keveredni) és egyelőre Rogán Antal is miniszterelnöki kabinetfőnök marad.

Ugyanis ha a kormányfő nem védené meg embereit, akkor megrepedne a klientúra hűsége, miközben ezt most nem engedheti meg magának a hatalom (példának okáért Lázár János szívesen merülne alá – kormánytisztségét levetve –, hogy a pártban építkezzen, illetve Simicska Lajosról beszélik, hogy komolyan törekszik a Jobbik kormányzóképessé tételére). Így a hivatalos mondás egyelőre az, hogy egy bűnöző szavára Orbán nem cserél minisztert. (Kisebb fajsúlyú ügyekben azonban egyáltalán nem finnyás a Fidesz: amikor a börtönbüntetését le is töltő, korábbi szocialista politikus Zuschlag János sarazta a Tanítanék! mozgalom legismertebb arcát, Pukli Istvánt – nos, ebben az esetben a kormánypárt készpénznek vette minden szavát.)

Ráadásul Portik Tamás (ő azzal vádolta Rogánt, hogy 10 millió eurónyi kenőpénzt adott neki, aki cserébe V. kerületi polgármesterként segített piaci ár alatt megszerezni egy önkormányzati ingatlant) nem egyszerű bűnöző. Ugyanis élettársa – aki egyébként az említett helyiséget is megvásárolta – Pápa Marianne éppen Habony Árpád nagynénje. És az egyértelműnek tűnik, hogy Rogán, illetve Habony hosszú évek óta üzleti barátságot is ápolnak. Azaz nem teljesen életidegen felvetés, hogy Rogán akár személyesen is ismerhette Portikot, noha ezt tagadja. Ráadásul az ügyészség mozgása is azt mutatja, hogy valami visszásság biztos akad a belvárosi épületértékesítések, többek között a Pápa Marianne által megvásárolt ingatlan körül. Ugyanis a Fővárosi Főügyészség most újabb három hónapra (október 21-ig) meghosszabbította a belvárosi ingatlanügyekben 2015 eleje óta folyó eljárást.

Hogy mi lesz a nyomozás vége, az persze jósolhatatlan, de az biztos, hogy gyakorlati haszna van: amíg nincs eredménye, minden kínos kérdést azzal lehet hárítani, hogy folyamatban lévő ügyről senki nem nyilatkozhat.

Mindenesetre a kormány így is próbálja mérsékelni Rogán médiajelenlétét: például egy keddi nyilvános konferenciát kihagyott, és csak egy meg nem hirdetett sajtótájékoztatón szólalt meg (ezen is csak azért, hogy senki ne illethesse a bujkálás vádjával). Pechjére azonban betévedt az eseményre a hvg. hu is, így csak annyit bírt mondani, hogy bűnözők állításaival nem foglalkozik.

Ám a „lapulási gyakorlat” nem tartható sokáig, azt pedig nem engedheti meg magának Rogán, hogy minden sajtótájékoztatón a „korrupt-e ön” kérdés zilálja szét a politikai üzenetet. Így minden azon múlik, mire jut az ügyészség. Csakhogy a szervezet dolga egyre nehezebb: már a Vizoviczki-ügy egyik vádlottja is Rogánra vallott, mondván: a belvárosi szórakozóhelyek teraszengedélyért cserébe évi 4 millió forintot kért cserébe az V: kerületi polgármester. És hiába sietett leszögezni Vizoviczki László, a pesti éjszaka egykori császára, hogy ő nem is ismeri a miniszterelnöki kabinetfőnököt, a sajtóban megjelent 2013-ban ajánlott vádalkuja, miszerint ha jutányosan megússza, szívesen beszél politikai szereplőkről, többek között egy képviselő-polgármesterről.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!