Roham Moszulért - A tervezettnél gyorsabban halad az Iszlám Állam (IS) elleni offenzíva az iraki Moszulnál. A civilek tízezrével menekülnek és – a hírek szerint – a terrorszervezet vezetői is elhagyták az ostromlott települést. Már amerikai áldozata is van a háborúnak.

 
Füstölgő olajkutak, kiégett városok – a helybeliek reménykednek, a szövetségesek a végső ostromra készülnek - Fotó: Yasin Akgul, AFP

A nemzetközi csapatok a hét elején kezdték meg az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszul  ostromát. Az amerikai hadsereg  által irányított hadműveletben részt vesznek francia, olasz, brit és kanadai katonák, valamint a kurdok és az iraki hadsereg elit alakulata. A koalíciós erők egyelőre csak a város körüli terület megtisztításával foglalkoznak, azt viszont a vártnál is hatékonyabban teszik. Sírván Barzani kurd parancsnok a CNN amerikai hírtelevízió tudósítójának szerdán azt mondta, még legalább két hétre van szükség ahhoz, hogy elérjék Moszult, és két hónapba is beletelhet, mire teljesen felszabadítják a várost. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint a városból és környékéről tömegesen menekül a civil lakosság. Moszul északi, déli és keleti határainál az ENSZ megkezdte a menekülttáborok felállítását. A dzsihadista vezetők – köztük a szervezet alapítója, Abu Bakr al-Bagdadi – és családjaik elhagyták a várost, ahol már csak külföldi dzsihadisták vannak – mondta a nemzetközi koalíció egyik amerikai tábornoka.

Közben nyilvánosságra került, hogy már amerikai áldozata is van az iraki offenzívának. A katonával egy házilag barkácsolt bomba végzett – írja a Stars and Stripes nevű amerikai hadügyi internetes oldal. Ő az első olyan amerikai, aki meghalt az ostrom során az amerikai hadsereg kötelékében.

A háború másik gócpontjában, a Moszultól 600 kilométerre fekvő szíriai Aleppóban egy nappal meghosszabbították a pénteken lejáró tűzszünetet, hogy az ostromlott várost elhagyhassák a civilek. A szír kormány szórólapokon tüntette fel azokat a biztonsági folyosókat, amelyeken állítólag sértetlenül távozhatnak a lázadók által ellenőrzött városrészek lakói. A területen negyedmillióan élnek – a várost a szíriai és az orosz légierő gyakorlatilag porrá bombázta. Angela Merkel elfogadhatatlannak és az emberiességi alapelvek semmibevételének nevezte Aleppo bombázását. A német kancellár úgy fogalmazott: nem zárnak ki semmilyen további lépést, amennyiben folytatódnak a szíriai jogsértések. Hozzátette: az Európai Unió mindent el fog követni annak érdekében, hogy eljuthassanak a humanitárius segélyszállítmányok az Aleppóban rekedt civilekhez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!