A karácsony előtti időszakban felpörög a személyi hitelezés, sokan döntenek úgy, hogy kölcsönből vesznek ajándékot a család számára. Ennek jelentős részét az áruhitelek teszik ki, nem árt viszont átgondolni, hogy milyen konstrukciókba ugrik bele a fogyasztó.

 
Illusztráció: Németh András Péter

A bankok már az év első kilenc hónapjában is 70 százalékkal nagyobb összegben folyósítottak új személyi kölcsönöket, mint egy évvel korábban. Ennek az az oka, hogy ebben a körben kifejezetten alacsony, 7 százalékos kamatú hiteleket is találni, ezek esetében a teljes hiteldíjmutató (THM) is alig több mint 8 százalék. Viszont nem árt tudni, hogy vannak olyan személyi kölcsönök is, amelyek THM-je 20 százalék körül van, és egy nagyobb összegű, például 1 millió forintos hitel esetében 4-5 ezer forint is lehet a különbség a havi törlesztésben. Egy tartós háztartási eszköz, például mosógép esetén érdemes alaposan megnézni az áruhiteleket is, mert ezek jóval drágábbak lehetnek a többi személyi kölcsönnél. Pénzügyi szakértők viszont arra figyelmeztetnek: nem érdemes hitelből karácsonyozni, az ilyen kölcsönök inkább a váratlan kiadások esetén jelenthetnek segítséget.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) számításai szerint akár ötvenmilliárd forinttal is többet költhetnek a családok idén karácsonykor a tavalyihoz képest. Ez azt jelenti, hogy decemberben legalább 90-95 milliárd forinttal adnak ki többet az emberek élelmiszerekre és 85-90 milliárddal többet ajándékokra, mint egy átlagos hónapban. A tartós fogyasztási eszközök piaca is egyre bővül, tavaly karácsony környékén például 393 milliárd forint értékű áru kelt el, ez az összeg idén év végén becslések szerint megközelítheti a 420 milliárd forintot.


(A karácsonyi fogyasztói szokásokról a december 10-i VH 30. oldalán olvashat többet: "Ajándék határok nélkül" - Ömlik ránk az ajándék Karácsony: mindenki a vásárlók kegyét keresi - a szerk. )

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!