Saját lábukra állítani - Tavaly év végéig, még a nagyobb hideg beállta előtt negyven ember fagyott halálra, egy részük utcán, mások fűtetlen lakásaikban. Éppen egy évvel ezelőtt, január 11-én indította útjára Kukorelly Endre költő, író a Nyugodt Szív a Lakhatásért civil kezdeményezést, amely azt tűzte ki célul, hogy minél több embernek segítsen megoldani a lakhatási problémáit.

 
Jobb kilátásra várva - Éppen egy évvel ezelőtt, 2014. január 11-én indult el a Nugodt Szív a Lakhatásért civil kezdeményezés - Fotó: Németh András Péter

„Nagyon sokféle módon segítettünk az elmúlt egy évben, sokkal jobban működik a dolog, mint előzetesen vártam. Eddig csaknem 600 ember fizetett be kisebb-nagyobb összegeket, egy év alatt összesen több mint 11,5 millió forintot, ezt osztottuk szét a legjobb tudásunk szerint” – mondja Kukorelly Endre. A megsegítettek száma nagyságrendileg megegyezik a felajánlók számával, eddig 450 ember (150 család) kapott valamilyen támogatást. A legnagyobb probléma általában a megfelelő albérlet megtalálása, illetve a kaució kifizetése, de sokaknak a közüzemi tartozás okoz nagy gondot.

„Az volt a célom, hogy egy civil kezdeményezés nyomást gyakoroljon a döntéshozókra. Pirulásra akartam késztetni őket” – mondja

Kukorelly, akinek az eredeti elképzelése az volt, hogy minél több utcán élőt sikerüljön lakásokban elhelyezni – ez az elmúlt év mérlege szerint 5-6 alkalommal valósult meg, és persze voltak kudarcélmények is. „Ez egy bonyolultabb folyamat, és ehhez kicsik vagyunk, bár bikaerősek. Az is nehéz, hogy miután megadjuk a kezdő lökést, már képesek legyenek megállni a saját lábukon, ezt nem mindig sikerül elérni, de ez nem meglepő” – mondja az ötletgazda. Azt sem egyszerű eldönteni, hogy kinek segítsenek, hiszen naponta 10 fölötti kérelem érkezik vidékről és Budapestről egyaránt.

A következő cél, hogy a kezdeményezésnek sikerüljön alapítvánnyá válnia, hogy akár az 1 százalékos felajánlásokból is segíthessenek a lakhatási gondokkal küzdőkön.

Bár a Nyugodt Szív a Lakhatásért alapvetően szeretne megmaradni civil kezdeményezésnek, de például a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzattal is elindult már egy együttműködés. Ott ugyanis beindul egy szociális bérlakásprogram, a kerület üres lakásaira alapítva – a rászorulók, akik piaci értéken nem tudnak lakást bérelni, támogatást kaphatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!