Az események krónikása nehezen képes megőrizni a komolyságát a Salisbury-affér fejleményeit szemlélvén, pedig nagyon komoly ügyről van szó, súlyos diplomáciai következményekkel. De ha ezt nem tudnánk, azt mondhatnánk: a Monty Python-csoport szórakozik a világgal.

 

Kezd tragikomédiába fordulni az a tragédia, ami Salisburyben történt. Mostanra előbukkantak a történetben toronyórák, kebelkirálynők, telefonhívások, olyan magyarázatok, amelyekről sokszor első ránézésre is látszik, hogy valójában csak mesék.

Elhagyott parfüm

De mi történt eddig? Szergej Szkripalt, aki az orosz katonai és hírszerző szervezet nyugállományú tagja volt, valamint megbecsült kettős ügynök, lányával együtt márciusban megmérgezték Salisburyben, méghozzá a mára közismertté vált Novicsok nevű vegyi fegyverrel, melynek megvan az a tulajdonsága, hogy az egész világon csak Oroszország képes előállítani és tárolni. Szergej és Julia Szkripal nem haltak bele a mérgezéses merényletbe, most egy biztonságos helyen tartózkodnak. Ám az ügynek mégis van halálos áldozata: Dawn Sturgess. Ő egy nem túl jó anyagi helyzetben lévő salisbury hölgy volt, aki szintén a hajléktalanság mezsgyéjén tengődő élettársától, Charlie Rowleytól kapott egy üveg parfümöt. Az üvegcsét Rowley találta valahol a városban, és mivel negyven euró egy fiola ilyen parfüm, boldogan vitte barátnőjének. A hölgy csuklójára fecskendezett egy kicsit belőle – és nyolc nap múlva halott volt. Barátját megmentették, most ő is a fent említett biztonságos helyen van.

A katedrális órája

Azóta sok minden történt. Először is: vannak az ügynek gyanúsítottai is! A brit vádhatóság bejelentése szerint két orosz állampolgár, Ale kszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható a bűncselekményekkel. Őket a salisburyi térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították. Ezek tanúsága alapján Petrov és Bosirov két alkalommal is meglátogatta a városkát, álldogáltak a pályaudvaron, sétáltak itt és ott, főként Szkripalék utcájában, majd visszamentek Londonba, utána hazautaztak Moszkvába. Saját állításuk szerint őket tulajdonképpen a salisbury katedrális órája érdekelte. Ugyanis annak tornyában látható a világ állítólag legrégebbi mechanikus órája, és ők rajonganak az órákért. Vegyi anyagok és kémiai felszerelés meg azért volt náluk, mert különben élelmiszer-vegyészettel foglalkoznak.

Aztán kiderült, hogy álnéven utazgattak. A Bellingcat oknyomozó portál azt írta, hogy Bosirov valójában Anatolij Csepiga, aki 39 éves, állami kitüntetést is kapott (az Oroszország Hőse címet), és állítólag ezredesi rangban szolgál a külföldi hírszerzésnél, a GRU-nál. Petrovról azt írták, hogy 2009 előtt egyáltalán nem is létezett, legalábbis életének nincs semmilyen írásos nyoma. Az Independent munkatársai pedig megvizsgálták a gyanúsítottak útleveleiről készült fényképeket, az egyiken találtak egy telefonszámot, amit felhívtak és az orosz védelmi minisztériumban csörgött ki…

Jött a parancs

Az érintettek akkor nyilatkoztak először a nagy nyilvánosságnak, mikor Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Petrov és Bosirov ártatlan, majd felszólította a két férfit, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és mondják el, mit kerestek Angliában. Ja, kérem: a parancs, az parancs. Akkor nyilatkozni is kell.

Mellékszál, hogy nemrég egy Prezzo nevű salisbury étteremben újból rosszul lett egy pár, bizonyos Anna Shapiro, orosz származású modell és férje, Alex King. Anna Shapiro állítása szerint „őt üldözik Putyin ügynökei”, mert kritikus az orosz politikával szemben, és elhagyta hazáját, annak dacára, hogy édesapja „az orosz hadsereg tábornoka, aki a katonai zenekarban zenél”. Nálunk az ilyent tamburmajornak hívják, Shapiro kisasszony történetét pedig tündérmesének. Valamivel csak a címlapra kell kerülni néha, kérem.

Itt tartunk most. Nagyot lehetne ezen szórakozni, ha valaki filmre vinné, megrendezné. Csak sajnos ez nem vicc.

FOTÓ: DANIEL LEAL-OLIVAS, AFP

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!