Csúszhat az Európai Bizottság beiktatása a szlovén és a magyar biztosjelöltek bukása miatt.

 
Bajban Juncker, az Európai Bizottság elnöke: nehéz kezdet

Egyre kevesebb esély van arra, hogy az új Európai Bizottság a tervezett időben munkába álljon. Elvben október 22-én kellene az Európai Parlamentnek (EP) áldását adnia a Bizottság egészére, azonban egyelőre elég valószínűtlennek látszik, hogy másfél héten belül feláll egy olyan testület, amelyet az EP beiktathat.

A problémát meglepő módon nem az éghajlat- és energiapolitikai biztosi posztra szánt, de közben olajérdekeltségekkel rendelkező spanyol Miguel Arias Canete vagy a költségvetési fegyelmet korában elég tágan értelmező egykori francia pénzügyminiszter, Pierre Moscovici okozta, hanem Navrasics Tibor volt külügyminiszter és a szlovén exminiszterelnök, Alenka Bratusek.

Afelett még szemet tudott hunyni Brüsszel, hogy Bratusek jelölése minden eleganciát nélkülözött: a miniszterelnök saját magát javasolta uniós biztosnak, néhány nappal azelőtt, hogy lemondott volna. A kormánytagok többsége elutasította Bratusek jelölését, de a kormányfő egy még kevésbé elegáns ötlettel a tartózkodó szavazatokat is igennek számolta, hogy meglegyen a többség. A politikus szerencsecsillaga a szlovén parlamenti választások után is kitartott, az új kormányfő nem tett keresztbe elődje uniós karrierjének.

Azonban Brüsszelben a ljubljanai reflexek nem működtek és Bratusek maga vált előmenetele legnagyobb akadályává: szerda este a szakbizottságok 112:13 arányban alkalmatlannak találták az energiaunióval foglalkozó tárca élére és alelnöknek szánt szlovén politikust, aki nem sokkal ezután vissza is vonta pályázatát. Bratusek a meghallgatás elején angolul mondott beszédet, ami nagyon úgy festett, mintha csak betanulta volna a szavakat. Majd a kérdéseknél áttért a szlovénre, de hamar kiderült, a volt miniszterelnök nem tudja, miről beszél: a válaszok előtt nagyot sóhajtott, nyögvenyelősen, összefüggéstelenül felelt. Nyilván nem készült fel a meghallgatására. Kabinetfőnökének még a miniszterelnöksége idején jól bevált emberét kérte fel, aki a szlovén belpolitikához feltehetően értett, de az energiapolitikához és az uniós útvesztőkhöz nem. Ráadásul a jelölt nem foglalkozott a Bizottság szakértői által készített anyagokkal, és a szakbizottságok meghívását sem fogadta el, akik felkészítő beszélgetésre invitálták Strasbourgba. Így Szlovéniának expressz sebességgel kell új jelöltet állítania. Az EP két legnagyobb frakciója, a néppártiak és a szocialisták közösen Tanja Fajon szocialista EP-képviselőt ajánlották az új szlovén kormányfő figyelmébe, aki azonban elutasította az ötletet és inkább fejlesztési és kohéziós miniszterét, Violeta Bulcot akarja jelölni. Persze a szlovén kormánykoalícióban ezúttal sem értett egyet mindenki a döntéssel, így a miniszterelnök elődje jól bevált módszeréhez nyúlt, és a tartózkodást is igennek számolta, amiből kormányválság is kerekedhet.

De még ha sikerül is elsimítani a ljubljanai viszályt, az új jelölt sem számíthat sok jóra az EP-től. A szocialista pártcsalád vezetője máris kijelentette, hogy csak saját emberüket, Tanja Fajont hajlandóak támogatni. Violeta Bulc pedig azért sem a lehető legjobb választás, mert a csúfosan megbukott Bratusekhez hasonlóan nem ért az energiaügyekhez és új a politikában. Korábban vállalkozó volt, és hiába hírlik úgy, hogy sámánképzőt végzett és tűzön is tud járni, ez feltehetően kevés lesz ahhoz, hogy a szakbizottságok jóindulatát megnyerje.

Pedig Navracsics sorsa is a szlovénektől függ. Ha végül Bulcot elfogadják az energiaunióért felelős biztosnak és alelnöknek, akkor a magyar politikus tárcájából kikerülne az uniós állampolgárság ügye, viszont megmaradna az oktatás, ifjúságpolitika és kultúra biztosának, és nem kellene egy újabb meghallgatásra felkészülnie. De ha mégis Tanja Fajon lenne a szlovén biztosjelölt, akkor támadna igazi zűrzavar, fiatal kora miatt ugyanis nem tölthetné be a poszttal járó alelnöki tisztséget. Ebben az esetben Fajon kapná az eredetileg Navracsicsnak szánt posztot, ő pedig a szlovák Sefcovic helyett lehetne közlekedési biztos, míg Sefcovic lenne az energiaügyekért felelős alelnök. Ez azt jelentheti, hogy újra válaszolniuk kellene a szakbizottságok kérdéseire. Hogy ezt másfél héten belül sikerüljön véghezvinni, ahhoz valóban egy táltos kell.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!