Ízléstelennek és igazságtalannak tartja Ungváry Krisztián történész, hogy a szigoruantitkos.hu weboldalon közzétett kutatásai következményeként a Külügyminisztérium elbocsátja azokat, akik az előző rendszerben a belső elhárítás és a kémelhárítás szigorúan titkos (szt) állományú tisztjei voltak. Németh Zsolt államtitkár szerint hét egykori szt-tisztet azonosítottak be és szüntették meg a munkaviszonyukat, ám újabb vizsgálatok is várhatóak.

A történész szerint a média ebben is a „listázás” lehetőségét látta, miközben elsikkadtak fontos információk. A hvg.hu-n közölt írásában Ungváry úgy fogalmaz: „a nemzeti együttműködés kormánya mögött felsorakozhattak eddig volt MSZMP PB-tagok is, és akkor senki sem húzta fel az orrát. Lehetne beszélni arról, hogy a volt nomenklatúra képviselői és kiszolgálói közül milyen szinten kellene vonalat húzni annak érdekében, hogy ők ne vegyenek részt a közéletben – de úgy, hogy a volt MSZMP-tag és 1979-től diplomata Martonyi János tartsa ezt összeférhetetlennek, miközben ő maga hivatalban marad, ez ízléstelen”. Megjegyzi: bírói ítélet is elismeri azt, hogy Martonyi jelentett az állambiztonságnak. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a Külügyminisztérium tegnap nem reagált.

Ungváry szerint „érdekes módon” senkinek sem tűnt fel, hogy az szt-tiszti adatbázis Schmitt Pállal kapcsolatba hozható adatokat is tartalmaz. Az államfő 1976 és 1981 között az állambiztonság által „betechnikázott” Astoria szálló igazgatóhelyettese volt, és a történész életszerűtlennek tartja, hogy Schmittnek fogalma sem volt semmiről, hiszen az állambiztonsági akciók egy részéhez neki kellett a feltételeket biztosítania. Ez nem jelenti, hogy szt-tiszt lett volna, de Ungváryt azt is érdekelné, mi lett Schmitt felfüggesztett börtönbüntetéssel végződő korábbi bűnügyével, amelyre a Köztársasági Hivatal mind a mai napig nem adott választ. Szt-tiszt és szt-tiszt között a diktatúra fenntartásának szempontjából akkora különbségek vannak, mint egy iskolai KISZ-titkár és egy országos pártfunkcionárius között – hangsúlyozza Ungváry, aki bírálja, hogy a jobboldali sajtó úgy válogat az érintettek között, hogy az Orbán-kormány korifeusainak egy részét ne kelljen ide sorolni.

Címkék: politika, MSZMP, kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!