Január óta közel egymillió szavazót vesztett a legnagyobb kormánypárt; áprilisban az összes választó körében 5, a biztos szavazók körében 8 százalékot csökkent a Fidesz támogatottsága a Medián szerint. Mindez azonban csak kismértékű erősödést eredményez az ellenzéki térfélen.

A Fidesz támogatottsága az összes választó körében 33 százalék, az MSZP-t 15 százalék, a Jobbikot 12 százalék, az LMP-t 5 százalék támogatja. A Fidesz tehát továbbra is vezet, ám a legnagyobb szavazói csoportot a bizonytalanok, a pártot választani nem tudók alkotják. A választók 40 százalékának nincs pártpreferenciája, ez az a Medián által mért legmagasabb érték a rendszerváltás óta.

Az áprilisi kutatásban egy másik rekord is megdőlt: a köztársasági elnök támogatottsága szintén történelmi mélyponton van. Schmitt Pál minden elődjénél alacsonyabb támogatottságot élvez, mindössze a megkérdezettek 40 százaléka látná őt szívesen politikai szerepben. Az is rekordnak tekinthető, hogy a népszerűségi lista vezetéséhez már 45 százalék is elég; az élen álló Orbán Viktor egy hónap alatt 8 százalékot veszített támogatottságából.

Abban, hogy rövid idő alatt újabb jelentős mennyiségű szavazatot vesztett a Fidesz, jelentős szerepe lehet az alkotmányozás folyamatának.

A Medián kutatásából kiderül: a választók 57 százaléka népszavazással döntene és ugyanennyien vannak, akik szerint nem szabadna csak a Fidesz szavazataival dönteni az új alkotmányról. A megkérdezettek alig egyharmada szerint van szükség új alaptörvényre.

(K. A.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!