Ez a hét sem múlt el Schmitt, Szijjártó és Hoffmann nélkül. Csak a VIII. kerületi hajléktalanüldözés hoz némi változatosságot az egyhangú események sorában.

Schmitt Pállal indítani a rovatot olyan, mintha minden alkalommal leírnánk, amikor Szijjártó Péter megismétli – legutóbb a tegnapi Magyar Hírlapban –, hogy nincsenek megszorítások. Ráadásul hiába teszi, ha még államunk feje is arról beszél a V4-ek tanácskozásának szünetében, hogy a visegrádi együttműködés országait kevésbé érintette a gazdasági válság, mint több nagy nyugat-európai államot. „Mi megszoktuk a takarékosságot, megszoktuk a nadrágszíj eggyel beljebb való húzását és azt, hogy a közös célok elérése érdekében egyéni áldozatokat kell vállalni” – fogalmazott Schmitt aznap, amikor a miniszterelnök szóvivője olyanokat mondott, hogy „azok az intézkedések, amelyeket a gazdaságpolitikában hoztunk, mindenki számára pozitív gesztust jelentenek”.

A köztársasági elnök azt is mondta, hogy a kormány „stabilabb, kiszámíthatóbb befektetési környezetet teremtett, igazmondásával pedig képes féken tartani a korrupciót”. Az AmCham ebédjén Schmitt Pál közölte: „szinte minden város, falu megye vezetése úgynevezett Fidesz-színű, másfél éve nem hallani korrupciós ügyről. Egyetlenegy korrupciós ügy nem volt, sem közbeszerzéseknél, sem beruházásoknál, sem az európai pénzek felhasználásánál, sem ilyen dologba, ahol az elő szokott fordulni” – fogalmazott.

Helyhiányában nem ismertetjük az aktuális igazmondásokat, amelyek a héten 300 forintig erősítették az eurót, de még azt a ziccert is kihagyjuk, hogy Navracsics Tibor szerint ez „a kormányzati politika kudarcát jelzi” – igaz, ezt még ellenzéki frakcióvezetőként vélte így, 2009-ben, most, miniszterelnök-helyettesként már hallgatott – akárcsak a többi prominens. Ez persze nem szokatlan reakció sem a Fidesz, sem a kormány részéről, speciel azt sem kommentálják hónapok óta, hogy kormányzati megrendelésekkel kistafírozott Fidesz-közeli vállalkozások, és velük kapcsolatban a hirtelen szalonképessé vált offshore cégek egész soráról ír a sajtó. Például a héten a Népszava arról, hogy a népszámlálásra költött minden századik adóforint vándorol a százmilliós állami megrendeléseket elnyerő I.M.G. Inter Media Group Kft.-hez, és rajta keresztül a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-hez. Az origo.hu pedig arról írt, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter egykori érdekeltségébe tartozott cégek már százmil­liós nagyságrendben nyertek állami pályázatokon.

Schmitt Pál véleményétől némileg eltér a Transparency International tavalyi felmérése: eszerint a magyarok 76 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban. Huguette Labelle, a szervezet elnöke szerint ezért fontos, hogy a kormányzati vezetők komolyan vegyék a teljes átláthatóságot, például a független igazságszolgáltatást. „A korrupció elleni harc egyik kulcsa ugyanis egy átláthatóan működő, a végrehajtói hatalomtól, vagyis a kormánytól teljesen független igazságszolgáltatás” – fogalmazott az origo.hu-nak. Ez utóbbi kapcsán mégis van ok a csalódottságra: kacsának bizonyult az a hír, hogy Áder János lesz az Országos Bírói Hivatal elnöke. Így a Fidesz meghatározó politikusa nem csatlakozik expárttársaihoz a teljesen független igazságszolgáltatási rendszerbe. Az indoklás egészen bizarr: Áder nem felel meg a törvényi feltételeknek.

Máshol nem akadály, ha jogszabályokat kell módosítani a cél elérésére. Például 28 millió forintot áldoz arra a Józsefváros, hogy a hajléktalanokat szabálysértési eljárások keretében elűzze a kerületből, egy olyan – egyébként 30 millióba került – népszavazásra hivatkozva, amelyen a jogosultak 15 százaléka vett részt. Egy hajléktalan ellátása mellesleg napi 3 ezer forint, és mintegy ezer fedél nélküli él a kerületben. A fideszes többségű képviselő-testület és a rendőrség kemény fellépésének már most vannak látványos eredményei: október 2-án lefüleltek egy csikket elhajító fedél nélkülit, P. Zs. hajléktalant pedig azért részesítették figyelmeztetésben, mert szeptember 30-án 8 óra 00 perckor a Keleti pályaudvar „illetékességi területén több társával együtt a kövön üldögélt”.

Hoffmann Rózsa körlevélben hívta fel az iskolaigazgatókat, hogy az aradi vértanúk emléknapján osszák ki csütörtökön a 10 éves tanulóknak az alkotmány preambulumát, a 14 éveseknek pedig a teljes szöveget. Az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy polgárai ismerjék a törvényeket, különösen az alkotmányt, az ismertetést pedig a gyerekekkel kell kezdeni – írta az oktatási államtitkár, az illusztrált kiadványokat mellékelve.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!