A pénteki és szombati tüntetések után kedden folytatódnak a Schmitt Pál lemondását követelő megmozdulások, miután a köztársasági elnök péntek este sértődött hangvételű televíziós interjúban jelentette be, hogy nem mond le, bár plágium miatt megfosztották doktori címétől.

 
Németh András Péter felvétele

Sajtóértesülések szerint az államfő nem érzékeli a helyzet komolyságát és annak ellenére is ragaszkodik posztjához, hogy Orbán Viktor már csütörtökön este telefonon jelezte neki: mennie kell. Az elnök viszont sportember lévén még küzdeni akar.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyi türelmi időt kapott a kormányfőtől, de legjobb esetben is csak pár hete van arra, hogy bejelentésével – 70 évesen fog PhD-t írni – maga mellé állítsa a közvéleményt. Szakértők szerint ezzel csak a saját agóniáját nyújthatja el. Az ellenzék és a civil szervezetek egyre hangosabb tiltakozása ellenére a Fidesz és a KDNP hivatalos véleményében kiáll Schmitt mellett, miközben név nélkül nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint is tarthatatlanná vált a helyzete.

Egyelőre úgy tűnik, minden hiába: ha az „emberek embere” a székébe kapaszkodik, elmozdítására pedig nincs eszköze a kormánytöbbségnek sem, amelynek egyre terhesebb az ügy. Már nem csak az ellenzék kéri számon a Fideszen a köztársasági elnök távozását; a nemzetközi sajtóban is ott szerepel az államfő neve mellett, hogy ő Orbán embere, sőt, bábja. Minden olyan eszköz, amelyet a miniszterelnök felhasználhat Schmitt ellen (nőügyeitől kezdve a pártállamban játszott szerepéig, amely időről időre napirendre kerül a sajtóban) a kormányfőnek is árthat, hiszen ő még saját pártja ellenében is ragaszkodott Schmitt jelöléséhez. Az államfő hétfőn várhatóan megjelenik a Fidesz–KDNP frakcióülésén, hogy kiderüljön, megvan-e még az őt megválasztó kétharmad – írta a Népszabadság, amelynek Futó Barnabás ügyvéd azt nyilatkozta, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése, amellyel visszavonta a köztársasági elnök húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktoriját, eljárásjogilag erősen aggályos.

Orkánszerű szélben és kutyaugatással kísért rendőrhelikopter-zajban gyülekezett szombaton délután az a pár száz tiltakozó a Deák téren, aki Schmitt Pál lemondását követelte. Magánemberek, egyetemisták szervezték a tüntetést, amelyhez számos civil szervezet csatlakozott, így a Milla, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Hallgatói Hálózat és a Tiszta Kezek Mozgalom is. A menet fél 4-kor elindult az Erzsébet hídon át a Várba, a Sándor-palotáig. Valaki egy, a „Lopás felelősségre vonás nélkül elnöki kiváltság” feliratú táblát tartott és hangosbeszélőn közölték az útvonalat. Mások „Pál Hazug Doktor” és „Leesett az álam” táblákat lóbáltak. A Szabad sajtó úton már sok száz emberre duzzadt menetet végig rendőrautó kísérte. Budára érve a menet elejének megjött a hangja: „Schmitt Pál, pakoljál!” – kiabálták fütty- és sípszó kíséretében végig az Attila úton. Fél 5-re az utolsók is felértek a Sándor-palotához, a szél csitult, kisütött a nap, a tömeg pár ezresre duzzadt.

„A nemzet egységét nem testesítheti meg egy csaló” – sípszó, taps, „mondjon le!”, „gyere ki!” – skandálta a kemény mag.

A Sándor-palota bejáratánál három őr álldogált, rendőrből jóval több akadt a környéken. Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat szóvivője arról beszélt, hogy akinek nincs valós és önálló teljesítménye a megszerzett bizonyítványa mögött, az annyit is ér.

„Nem élünk demokráciában, ha az elnök nem vállalja a felelősséget és a következményeket. Az elnök morálisan alkalmatlan” – zárta sorait. „Schmitt Pál, pakoljál!” – skandálták egyre többen. Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom vezetője azt mondta: addig kell idejárni, amíg a csaló le nem mond, egyetlen lehetősége van, hogy távozzon, de előtte bocsánatot kell kérnie a magyar néptől. Záróakkordként bejelentették: a péntek óta itt sátrazó LMP-sekkel lehet maradni, és grillpartit kellene szervezni, hogy „kifüstöljék az elnököt”. Folyt. köv. kedd délután, amikorra újabb tüntetést szerveznek az „álomfő” lemondásáért.

(Munkatársainktól)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!