Kibontakozóban egy új német–francia ellentét: sorsdöntő hétvége a görögök számára.

 
 
 

Soha nem állt még Görögország ilyen közel ahhoz, hogy el kelljen hagynia az eurózónát – az elmúlt fél évben sokszor jelent már meg ez a mondat a nemzetközi és a magyar sajtó, így a Vasárnapi Hírek hasábjain is. Az Alexisz Ciprasz vezette görög kormánynak azonban mindig sikerült egy kicsit tovább feszítenie a húrt, ami most úgy tűnik, milliméterekre van attól, hogy elpattanjon. Az eurózóna pénzügyminiszterei szombat délután háromkor ülnek össze, hogy megtárgyalják Athén legújabb reformjavaslatait. Egy órával később a közös pénzt használó országok miniszterelnökei tanácskoznak, majd a nap végén az Európai Unió mind a 28 kormányfője. Ha nem fogadják el a csütörtök este benyújtott tervezetet, akkor Görögországot már semmi sem mentheti meg a teljes államcsődtől és az eurózónából való kilépéstől.

Hogy az utolsó órába léptek, azt valószínűleg a görög kormány is megérthette, mert egy sor korábban mereven elutasított intézkedést ők maguk ajánlottak fel a csütörtök éjféli határidő előtt két órával benyújtott programban. (A határidőt hiába tartották, sikerült azért hatalmas ijedelmet okozniuk, mert az első verziót nem írták alá a kormány felelős tagjai. A hiányt fél órával később pótolták.) A görögök most már hajlandóak a gazdaság minden szegmensében – beleértve a turizmust is – 23 százalékra emelni az áfát, eltörölni a szigetek adókedvezményeit, 2019-ig kivezetni a legalacsonyabb nyugdíjakat kiegészítő jövedelemkompenzációt, és már jövőre 300 millió euróval csökkenteni a védelmi költségvetést.

A javaslat szépsége ugyanakkor abban rejlik, hogy míg múlt vasárnap a görög választók 61 százaléka egy 9 milliárdos megszorító csomagra mondott nemet, a mostani tervek 3 milliárddal több megtakarítást követelnek. Bár biztosan nem lehet tudni, mi jár Ciprasz és újonnan kinevezett pénzügyminisztere, Evklidész Cakalatosz fejében, nagy valószínűséggel azért emelték a tétet, hogy többet nyerhessenek. Azaz annak a reményében vállalnak több reformot, hogy ne csak további hitelt kapjanak, hanem mintegy 50 milliárd értékben elengedjék vagy átütemezzék az adósságukat.

Hogy ez a húzás mennyire jön majd be nekik, nem tudni. Az ország egyik legfőbb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja, hogy ütemezzék át a görög államadósságot. Bár döntési joga nincs, az Egyesült Államok pénzügyminisztere is az IMF vezérigazgatójának, Christine Lagarde-nak az elképzelése mellett állt ki. Erre válaszul Wolgang Schäuble német pénzügyminiszter tapintatosan arra szólította fel az USA-t, hogy ne üsse az orrát európai dolgokba. Ugyanakkor az európai vezetők rendkívül megosztottak a kérdésben: François Hollande francia miniszterelnök az eurózóna egyben tartása érdekében hajlana arra, hogy ütemezzék át a hiteleket, de német kollégája, Angela Merkel semmiképp nem menne bele ebbe. Ugyanígy az eurózóna kelet-európai tagállamai sem támogatják, hogy egy olyan ország adósságát ütemezzék át, ahol az egy főre jutó GDP még mindig magasabb, mint az övék.

Közben Görögországban egyre nő a pánik. Már a múlt héten sem lehetett mindenhol felvenni a napi maximumnak szabott 60 eurót, mára kezdenek az automaták teljesen kifogyni. Az import teljesen leállt, mert a cégek nem tudnak utalni. Ennek következtében már alig lehet a gyógyszertárakban inzulint kapni, és a kisebb helyi lapok nem tudnak megjelenni, mert nincs már papír.

Már a kinevezése pillanatában azt latolgatta mindenki, milyen ember Evklidész Cakalatosz, az új görög pénzügyminiszter. Az 55 éves, Oxfordot végzett közgazdász elődje, Janisz Varufakisz szöges ellentétének látszik szerény testtartásával és gesztikulációjával.
A politico.eu hírportálnak sikerült megszereznie a miniszter egyik jegyzetét, amelyet uniós kollégáival folytatott tárgyalás után hagyott az asztalon. A firkát több grafológusnak is megmutatták. „Racionális, de nincsenek nagy víziói, és nem is bízik eléggé magában” – mondott ítéletet egy amerikai szakember. A véleményt egy belga grafológus is megerősítette, arra jutva, hogy Cakalatosz visszafogott természete éppen kárára válhat a tárgyalásokon, mert nem lesz képes meggyőzni a partnereit.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!