Volt néhány nap, amikor úgy tűnt, muszlim női miniszterelnöke lesz Romániának. Aztán néhány másik nap, amikor a románok alkotmányos válság elé néztek. De persze minden jó, ha a vége jó, most már van új kormányfőjelölt és nyugalom a román belpolitikában.

 
A második jelölt. Ő lehet a befutó

Liviu Dragnea, a választásokon győztes koalíció erősebb pártjának, a szociáldemokratáknak (PSD) az elnöke első körben Sevil Shhaideh volt regionális minisztert jelölte kormányfőnek. Ha Klaus Ioannis államfő elfogadta volna a jelöltet, ő lehetett volna Románia első női miniszterelnöke.

Ám Ioannis – minden különösebb indoklás nélkül – elutasította Shhaidehet, és új jelöltet kért. A román jobboldali sajtó szerint a muszlim kisebbséghez tartozó Shhaideh jelölését a szíriai származású férjével kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt utasította el az államfő. Ezt később senki sem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta. A PSD elnöke mindenesetre azt mondta: minden, ami a sajtóban megjelent Shhaidehről, kitaláció, és akik ezeket terjesztették, felelni fognak azért, hogy egy ember méltóságát sárba tiporták.

Két napig úgy tűnt, még az államfő visszahívásától sem riad vissza a parlamenti többséggel rendelkező szociálliberális koalíció, aztán minden elsimult, és Sorin Grindeanu személyében bedobták az új jelöltjüket. A 43 éves, matematikus-informatikus végzettségű Grindeanu volt Temesvár alpolgármestere, távközlési miniszter, jelenleg pedig a Temes megyei önkormányzat elnöke.

„Amennyire tudom, nem a Hezbollah vagy a Hamász ügynöke, de lehet, kiderül, hogy KGB-s vagy megölt valakit” – mondta kissé epésen Dragnea a jelölés bejelentésekor.

Korábban felmerült egyébként, hogy a baloldalon népszerű Dragnea maga legyen a jelölt, de ezt ő maga utasította el. Ebben közrejátszott, hogy nem akarta az ezzel járó jogi és politikai hercehurcát. Dragnea ugyanis négy évvel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetést kapott választási csalás miatt, és a román törvények nem teszik lehetővé, hogy magas közjogi méltóságot viseljen, akinek priusza van.

December 30-án érkezett a hír: a román államfő felkérte a kormányalakításra a PSD jelöltjét.

Címkék: Románia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!