A miniszterelnök-helyettes nagy tisztelője Schmitt Pálnak, amit az is bizonyít, hogy igyekszik az államfőtől nem csak szónoki fordulatokat átvenni, hanem viselkedésmintákat is.

 
Schmitt Pál a zongoránál

Kisebb polémia alakult ki a szerkesztőségben annak kapcsán, hogy rovatunkat ne kereszteljük-e át Heti Schmittre. Köztársaságunk elnöke ugyanis ezúttal négy vele kapcsolatos hírrel dominálja összeállításunkat. Először is az államfő a héten egy nyelvtanilag egyébként hibátlan levelet írt Orbán Viktornak, amelyben felkérte: tegye lehetővé, hogy az arra érdemtelenektől visszavonhassák a Kossuth-díjat. A stop.hu emlékeztetett: Schmitt Pál úgy tűnik, nincs tisztában a jogköreivel, hiszen már több mint húsz éve adott a lehetőség; „a kitüntető címet a köztársasági elnök a kormány előterjesztésére visszavonja attól, aki arra érdemtelenné vált” – áll a Kossuth- és Széchenyi-díjról szóló törvényben. (Schmitt szavait valószínűleg Kertész Ákos Kossuth-díjas író nemrég, a magyarok „genetikus alattvalóságáról” írt cikke ihlethette. A kormány azonnal jelezte, hogy az író nem méltó a Kossuth-díjra, Kertész pedig visszavonta a kifogásolt mondatot.) A héten Orbán Viktor javaslatára a köztársasági elnök állami kitüntetést adott át V. George Tupou királynak. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az origo.hu-nak többek között azzal indokolta az érdemrendet, hogy Tupou egyetemista korában behatóan foglalkozott a magyarokkal, és nagyon szimpatizál velünk. No meg segít tagságot szerezni az ENSZ legnagyobb hatalmú szervezetében, a Biztonsági Tanácsban. Szintén az origo.hu számolt be arról, hogy a bahreini hírügynökség Dr. Bill Smith néven említette a nyelvvédő magyar államfőt, akinek hivatala Magyarországon amúgy élen jár a névelírásokban. Ezen túl a köztársasági elnök ellátogatott Kaposvárra, ahol rendhagyó osztályfőnöki órát tartott a Munkácsy gimnáziumban. Beszámolt a diákoknak arról, hogy 15 éves korától gyakorlatilag „nem volt egy szabad perce sem, nem bulizott és nem lazított, tanult és sportolt minden nap”, továbbá károsnak nevezte, hogy a fiatalok napi húsz sms-ben, rövidítéseket használva, tele helyesírási hibával kommunikálnak szinte csak egymással, végül szokásához híven zongorán eljátszotta a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt. A jó példa ragadós: a kínai genetikai kutatások magyarországi központjának bejelentésekor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megállapította, hogy hazánk „Európa közepén van, de még Közép-Európának is a közepén fekszik”, majd arról tájékoztatta a kínai delegációt, hogy a régióban mi vagyunk az egyetlen ázsiai származású nép, és ennek alátámasztására előadott pár taktust a „Volt nekem egy kecském, tudod-e” kezdetű népdalból – tudósított a nol.hu.

Legalább ilyen látványos a kormánytöbbség és Orbán Viktor akció­ja is: több mint fél éve nem vette tárgysorozatba Lázár Jánosnak a képviselők fizetéséről szóló javaslatát a parlament illetékes bizottsága. A fideszes frakcióvezető a lakhatási támogatás kifehérítését az első lépésnek szánta a költségtérítésekkel való trükközés elleni harcban, de a hvg.hu úgy értesült, hogy az időközben elkészült új koncepcióra képviselőtársai és a pártvezetés is nemet mondtak. A miniszterelnök pedig teljesen nyíltan elutasította azt a szocialista kezdeményezést, amely a végtörlesztés lehetőségét nem adta volna meg a képviselőknek, mondván: az csak a gazdagoknak megoldás, és mivel a honatyák kétharmadának van adóssága, elkerülhetnék azt a látszatot, hogy nem saját érdekükben találták ki az egészet. Ez persze csak rosszindulatú sugalmazás, akárcsak a hvg.hu cikkei. A lap azt pedzegette, hogy a most hétvégén zajló Nemzeti Vágta jogait nyáron adta el Geszti Péter és Tamás István üzletember a CBA-tulajdonos, kiemelt Fidesz-támogató Lázár testvéreknek és Mondok József izsáki polgármesternek, mivel idén már csak nagy nehézségek árán tudták volna megszervezni a versenyt. A Vágta az első két évben veszteséges, tavaly nullszaldós volt. Januárban a főváros 100 milliós területfoglalási díjat harangozott be, de a tulajdonosváltás után hogy, hogy nem, az 5 millió forintra csökkent. Emellett hirtelen rengeteg állami cég látta meg a fantáziát a Vágta szponzorálásában, miközben idén támogatók hiányában elmarad a szintén Gesz­­ti Péter nevével fémjelzett 12. ARC Pla­kátkiállítás, amely a szabad véleménynyilvánítás egyik krea­tív kifejező eszköze volt.

Ide kívánkozik, hogy az Átlátszó.hu tényfeltáró blog hosszú cikket közölt arról, hogy a Szerencsejáték Zrt. egy év alatt 3 milliárd forintot költ el közbeszerzési eljárás nélkül a tulajdonviszonyait tekintve egyrészt Simicska Lajos érdekeltségi köréhez, másrészt egy offshore hátterű céghez bekötött Hung-Ister Zrt.-nél, valamint Fidesz-közeli médiavállalkozásoknál. Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy sok sikert kívánjunk az új kormányszóvivőnek, Giró-Szász Andrásnak, aki nem arra vállalkozott, hogy megszerettesse a kormányt, vagy a kabinet mögött álló erőt; „nem lehet feladatom, hogy Fidesz-szavazókat rekrutáljak” – mondta. Megkoc­káz­tatjuk: ez egy nagyon is reális célkitűzés.

Címkék: MSZMP, Fidesz, politika, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!