Rövid, de médiatörténeti szempontból sorsfordító közleményben tudatta az Index, hogy kiadója április 20-án a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonába került. A tulajdonosváltás háttere annyi, hogy Simicska Lajos egyik érdekeltsége korábban opciós jogot szerzett a kiadóra, és most lehívta azt.

Ha nincs a G-nap (amikor egykori szobatársa örökítőanyagnak titulálta Orbán Viktort), ma talán az Index a Magyar Idők rajongásával dicsőítené Orbán Viktort és kormányát. A 2018-as választásra hangolódva a két legnagyobb, legolvasottabb hírportál közül a Fidesz már levadászta és kormányszócsővé hangolta át az Origót, az Indexhez – noha piaci pletykák szerint volt ilyen szándék – már nem tud hozzányúlni.

Az új tulajdonos szerkesztőségi függetlenséget ígér. Majd kiderül. A váltás nem érdeke, ugyanis Simicska egyszerre vett piacot és zsarolópotenciált. Az akvizíció biztosítja, hogy az Index jelenlegi tartalomfogyasztói (és az Origo árvái) nem maradnak hírplacc nélkül – és talán átirányíthatóak más Simicska-felületekre is, így azok könnyebben fenntarthatóvá válnak. És persze átrendezte a sajtóviszonyokat is: simán felzárkózott az Orbáni médiabirodalom mellé, sőt. Ettől persze a sajtó nem lett szabadabb.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!