Ugyan ki ne áldozna pár ezer forintot arra, ha ezekben az ínséges időkben legálisan lassíthatná le villanyórája pörgését? Pláne, ha 5500 helyett bagatell 2990-ért ajánlják neki a tökéletesnek látszó megoldást… Lassítsunk!

A teszvesz.hu internetes kereskedőportálon találtuk a hirdetést: „Villanyóra lassító – feszültség stabilizátor LEGÁLIS! 7-30% energia megtakarítás! Elektromos áram fogyasztáscsökkentő, feszültség stabilizátor, fázisjavító készülék. Üzenj hadat a magas rezsiköltségeknek! Spórolj az áramszámlán legálisan! Használata nem ütközik törvénybe, mivel a készülék optimalizál, ezzel csökkenti az áramfogyasztást, és nem áramot lop.”

Nem semmi! Ráadásul még arról is felvilágosít az eladó, hogy a feszültségkiugrásokat az óránk beleméri a fogyasztásba. Ámde az eszközzel – saját áramfogyasztása minimális, csak amit egy LED fogyaszt, s elég bedugni a villanyórához legközelebbi konnektorba – megelőzhetjük a feszültség ingadozását. És még meg is hosszabbítja az elektromos berendezések élettartamát, megóv a káros elektromágneses hullámoktól, védi a környezetet, folyamatosan használható a lakásban, a műhelyben, az irodában, bárhol…

Az eladó – akit a teszevesz.hu a profi (azaz nagyobb) eladók között tart nyilván – csaknem 13 ezer sikeres eladást jegyzett. A címét, a valódi nevét az oldalon hiába kerestük, ám írhattunk neki onnan (ismeretlen címre) e-mailt. Meg is tettük péntek délelőtt, érdeklődve, hol tekinthetnénk meg a villanyóra-lassítót, milyen telefonszámon kaphatnánk róla felvilágosítást.

Vártunk, vártunk a válaszra. Hiába. Addig is az Elektromos Művektől kértünk eligazítást.

– Ezért nem fognak megbüntetni senkit. Nem valamiféle „bűnös”, illegális készülékről van szó, hanem a leírás alapján úgynevezett fázisjavító berendezésről, amelyet elsődlegesen ipari berendezések mellett szoktak alkalmazni. Aki ilyet vesz, az valószínűleg fölöslegesen ad ki pénzt, nem spórol semmit, mivel a háztartásban szokásos mosógépekbe, mosogatógépekbe ezt az alkatrészt eleve beépítik – mondta Boross Norbert kommunikációs igazgató. – Vannak olyan ipari fogyasztók – mint például egy hengermű vagy egy villanymozdony motorja –, amelyek meddő fogyasztást tudnak produkálni és ezekhez valóban szükség van ilyen kompenzáló berendezésre. A háztartásban azonban a tapasztalataim szerint nemigen használunk se hengersort, se villanymozdonyt. Legfeljebb néhány ősrégi, muzeális értékű villanymotoros szerkezet – például centrifuga, mosógép – lehet még képes csak minimális meddőfogyasztásra. Akinek ilyen gépe van még a háztartásában, az talán spórolhat vele, de csak nagyon keveset, talán néhány forintnyi energiát lehet megtakarítani. Így e készülék árának megtérülése igen csak kérdéses…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!