Jól kezdték a strandszezont a fővárosi fürdőhelyek: a hirtelen jött 30 fok közeli hőmérsékletet csak időlegesen csökkentették záporok, zivatarok. A viharnak áldozata is volt: villám csapott agyon egy nőt a Velencei-tónál.

 
Hegedűs Márta felvétle

Szombat délelőtt. Tűző napsütés, 28 fok, árnyék sehol. A flaszterek gőzölgése egyre több belvárosit taszít a strandokra. A Dagály-fürdő szabadtéri medencéi hemzsegnek a napfényre éhes testektől. Sokukon látszik: nem ez az első nap, hogy barnítják magukat, már-már bronzosan csillog bőrük. A padokon klikkesedő öregurak egy pofa sör társaságában bosszankodnak az esti meccseredményen, a fák alatt testgyakorlatokat végző negyvenes kisportolt férfi mutogatja izmait. A büfé előtt hatalmas sor áll. Egy hamburger és hekk társaságában még a környező betondzsungel közepette is felrémlik a balatoni életérzés. Az 50 méteres medencében virágos úszósapkás hölgyek mellúsznak, fecskenadrágos férfiak hátúsznak. Az úszómesterek árnyékból figyelik a lelkes sportolókat és a kellemes női vonalakat. A fiatalabb korosztály még csak most szivárog. Gyors átöltözés, majd zsupsz, be a dagonyázós medencébe. „Mák, hogy nincs tömeg, nyáron alig lehet itt helyet kapni” – löki oda a barna srác a szőkének. Piroska néninek az öltözőben minden alkalmazott előre köszön. Nem hagyna ki egy napot sem, nyáron a vakációzó unokákat is magával hozza. Megvan a jól bevált napi rutinja. Elsőként pár hossz, majd egy kis lazítás a melegvizes medencében. Itt mindig akad beszélgető partner, akivel klassz receptötleteket lehet csereberélni. Egy körül lecsúszik két-három túrós palacsinta, „isteni tésztából készítik a büfések”. A fövenyen egy középkorú nő és férfi beszélgetnek a pokrócon. Nem egy pár, évtizedek óta jó barátok, havonta egyszer itt találkoznak kibeszélni házastársaikat. Egy pokróccal odébb, a büfé közvetlen közelében kártyázó férfiak, épp ideje volt lejátszani a hagyományőrző nyári römibajnokság első partiját.

A futópálya oldalában egy bokor árnyékában harmincas nő fekszik, annyira belemerült a könyvbe, amit olvas, hogy még akkor sem rezzen meg, ha elfutnak mellette. A standon általában ő is szerelmes-regény-füzetet olvas (strandoló nő már-már nem létezhet ilyen nélkül), de ma Fejes Endréhez volt hangulata, negyedjére is elolvassa a Jó estét nyár! Jó estét szerelem! című könyvét.

 

A hétvégére hirtelen berobbanó kánikula ezúttal sok kárt okozott. Szombaton délelőtt a hőmérők az ország legnagyobb részén 27-28 fokot mutattak. A kora délután elszórtan leeső zivatarok azonban több helyen, például Pécs környékén és Buda nyugati részén 15 fokosra hűtötték a levegőt. A szeszélyes időjárás tragédiával is járt: a Velencei-tónál halálos villámcsapás ért egy 63 éves asszonyt, aki férjével ült egy tóparti utca padján a vihar érkezésekor. Vasárnap reggel szélcsendre számíthatunk. Napközben a tegnapihoz hasonló hőmérséklettel indítunk, de délutánra ismét megjelennek a hűvösebb levegőt hozó gomolyfelhők. Hétfőn jelentősebb lesz a felhősödés, a Kisalföldön az északnyugati szél is megélénkül, a hőmérséklet 11-16 fok közé is csökkenhet. Az arra érzékenyek készüljenek a hidegfrontra!

 

Az év első igazi nyarat idéző hétvégéjét rengetegen töltötték strandolással. Szombatra a Dagály és a Palatinus mellett megnyitotta kapuit a Paskál Strandfürdő és a Csepeli Strand is. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ sajtószóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a margitszigeti Palatinuson pénteken ötszázan, szombaton ezerötszázan süttették hasukat. A Dagály Strandfürdő ennél nagyobb népszerűségnek örvendett: pénteken ezerháromszázan, szombaton már kétezer ötszázan mutatták meg legújabb fürdőruháikat. A tegnap hirtelen érkező – majd gyorsan el is illanó – felhősödés és lehűlés sem szegte kedvét a fürdőzőknek: a Dagályon például délelőtt „csak” ezerötszázan kezdtek, de délután már kétezer ötszázan élvezték a strandot. Szűcs Panni szerint ezek a tavalyihoz képest igen jó adatoknak számítanak. A Dagály ugyan egyszerre tízezer napsütésre éhezőt is képes fogadni, ennyien azonban még a legmelegebb nyári napokon sem szoktak érkezni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!