Még mindig nem tudja Európa, honnan jutott a levegőjébe sugárzó jódizotóp. Kissé nőtt a légkörben a jód 131-es radioaktív izotóp mennyisége – jelezte Csehország, majd Ausztria és hazánk is.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugár­egészségügyi Kutató Intézet pénteken közölte: november 5-én Budapesten és Miskolcon is mérték az izotópszint emelkedését, ám „ez nem jelent egészségügyi kockázatot”. Az osztrák környezetvédelmi tárca sem adott ki riasztást, ott úgy vélik, egy izotóplaboratóriumból juthatott ki kevés sugárzó anyag, mert ha egy közeli atomerőműben történt volna baleset, jelezték volna az erőművi riasztórendszerek.

A jód 131-es izotópja rövid életű: 8 nap a felezési ideje. Ezt az izotópot használják a pajzsmirigy vizsgálatára, ezért a kutató reaktorokban gyógyászati célra állítanak elő kisebb mennyiségeket, amit az izotóplaboratóriumok tesznek alkalmassá orvosi felhasználásra. A mostani sugárszennyezés forrását eddig nem tudta azonosítani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, de kétli, hogy fukusimai eredetű lenne. Dr. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, a műegyetemi tanreaktor vezetője lapunknak azt mondta: rendkívül kis mennyiségben mértek jódot a levegőben; egy pajzsmirigyvizsgálatnál ennek sok- milliószorosát juttatják a szervezetbe. Ezt az egészségre egyáltalán nem veszélyes sugárzó izotópmennyiséget is úgy észlelik, hogy napokig szivattyúzzák át a levegőt szűrőpapíron, s az ott lerakódó nagyon kevés izotóp sugárzását mérik meg. Mivel a mérési eljárás körülbelül egy hetet vesz igénybe, ezért csak ennyivel később derül ki, hogy roppant kevés jód 131-es izotóp jutott a légkörbe. Ez magyarázza a tájékoztatás késedelmét, s ezért nehéz kideríteni a szennyező forrást is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!