Már négy ember betegedett meg a kolbászmérgezésként ismert botulizmusban, „Guormand company” márkájú készítményektől – hívta fel a figyelmet tegnap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Keksz Zsolt egri kistermelő termékei (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) okolhatóak a megbetegedésekért, ezért a hatóság azonnali hatállyal elkezdte begyűjteni a készítményeket.

Arra kérik a lakosságot, hogy a vizsgálatok lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő biopiacokon, delikáteszboltokban, fesztiválokon és interneten kapható termékeiből.

A botulizmus a legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, a szervezetbe jutott baktériumméreg különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség ellátás nélkül akár a légzés és szívműködés leállásával, halállal is végződhet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!