Nem a divat mondja meg, hogy ki vagy! Hanem a bankod! Szól a legnagyobb svájci pénzintézet stílusgyilkos ars poeticája! Ha a fegyelmezett banki alkalmazott meg szeretne felelni drákói szigorú munkaadójának, vagyis az általa kiadott 44 oldalas öltözködési kódexnek, számításaim szerint napi 2 órára van feltétlen szüksége ehhez! A hiba a részletekben rejlik! Mint egy 1,6 mm-es köröm, egy szürke bokazokni, vagy némi fokhagyma a pörköltszaftban! Svájc messze van, viszont Békésben is szigorítanak!

 
Kebelregula

Szürke hétköznapok, szürke pénzügyek, szigorúan szürke térdhajlatot simogató szoknya! Az ember lánya süllyessze mélyre, vagy legalábbis a munkaidő utánra az élénk, de még a pasztellszíneket is. A UBS a banki spirituális környezethez méltó ruházatot vár el az alkalmazottaitól. A hangulatos novellának is beillő divattörvénykönyvben a megszokott tiltólista – rajta: a tetoválás, a piercing, a borosta vagy a neccharisnya – mellett igazi ínyencségeket is találhatunk. Már ha kenyerünk a káröröm.

A bank valószínűleg a külsőségekben keresi a hiányzó profit okát, mert a végtelen precizitása még a férfiak alsónadrágjára, meztelen lábszárára, a hölgyek szájfényére, a körömlakk árnyalatára és a parfüm aromájára is kiterjed. A szigorúságra indokot bőven találunk. Például az esendő lelkű férfiak, akik egy cseppet ki szeretnék tolni a 40-es éveiket és leplezni kívánják őszülő halántékukat némi hajszínezővel, elmarasztalásban részesülnek, mivel: „a mesterséges festékek éles ellentétet képeznek a valódi életkorról árulkodó bőrrel”. A „Néztél ma tükörbe, Günther?” – felkiáltások mindennaposak lehetnek.

Ami azért nem olyan meglepő, a UBS alkalmazottainak a sötétszürke, fekete vagy tengerészkék öltözék a kötelező, ugyanis kizárólag ezek a színek jelképezik a hozzáértést és a mértéktartást.

Nem csak az alpesi pénzmezőkön szigorodik ám az öltözködési rend. A Békés megyei Pándy Kálmán Kórházban is felütötte a fejét a léhaság nem kívánt „szörnye”, a nővérkeruhából kikacsintó női dekoltázs. Minő borzalom! A kebelregulázó kórház még a nyári hónapokban sem enged némi örömteli percet szegény ápoltaknak, a UBS-hez hasonlóan egy rettentő szigorú öltözködési kódex elkészítésén fáradozik. A magyar egészségügybe így beilleszkedik majd az utolsó, hiányzó mozaikdarab, és a steril rendszer tökéletes lesz. De mi lesz az altatás előtti utolsó lélekemelő pillanatokkal?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!