Megszakítja Irán kereskedelmi kapcsolatait Szaúd-Arábiával, mert azzal vádolja a szunnita monarchiát, hogy szándékosan bombázta le egyik harci repülője az iráni nagykövetség épületét Jemen fővárosában, Szanaában. A két ország között egy hete mérgesedett el a viszony, miután a szaúdiak 46 másik fogollyal együtt kivégeztek egy ismert síita vallási vezetőt, Nimr al-Nimret. Válaszul Teheránban feldühödött síiták rohamozták meg a szaúdi nagykövetség épületét. Bár az iráni rendőrség egy idő után közbeavatkozott, válaszképp a szaúdiak hazahívták diplomatáikat. A példájukat szunnita szövetségeseik – például Bahrain, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok – is követték.

A szintén síita–szunnita ellentétre épülő jemeni polgárháborúban történt incidens után pedig Teherán is lépett, annak ellenére, hogy a jemeni szunnita kormány tagadja, hogy a szaúdiak bombázták volna le az iráni követséget. Sőt egyes szemtanúk szerint nem is érte találat az épületet.

A Szaúd-Arábia és Irán között kitört konfliktusnak beláthatatlan következményei lehetnek a Közel- Kelet stabilitására nézve. Különösen azért aggasztó a helyzet, mert úgy tűnt, az Iszlám Állam elleni harc jegyében a vallási ellentét dacára is képes lesz a két regionális hatalom összefogni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!