Véget ért a pozícióhirig – nem egészen két hónappal az önkormányzati választások előtt a baloldal abbahagyta saját maga leszalámizását, a Demokratikus Koalíció, az Együtt-PM és az MSZP bejelentette, hogy megállapodtak.

 
Molnár Csaba, Kunhalmi Ágnes és Szigetvári Viktor - Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Az alkufolyamat három dolgot világossá tett: a legjobb hatalomtechnikus Gyurcsány Ferenc, aki saját főpolgármester-jelöltje visszaléptetésével nyerhető kerületi helyeket szerzett; a legagresszívebb sajtógerilla az Együtt-PM-es Szigetvári Viktor és Juhász Péter, ám a nyilvánosság előtti akciók nem javították kerületi esélyeiket; a legrutintalanabb tárgyaló pedig Kunhalmi Ágnes budapesti szocialista elnök, akit az MSZP vezetése gyakorlatilag odadobott Gyurcsánynak és Szigetvárinak, no meg a saját budapesti küldöttjeinek.

Az utóbbi két hét rapid összefoglalója: múlt hétfőn a három párt megállapodott, hogy egyszer majd lesz főpolgármester-javaslatuk és 16 kerületben közös jelölteket indítanak. Ez a szocialista párt budapesti szervezetének szerdán nem tetszett, illetve a városvezetőségre aspiráló Horváth Csaba mindent megtett, hogy megfúrja Falus Ferencet – a volt tiszti főorvosról ugyanis kiszivárgott, hogy ő lehet Tarlós kihívója.

Pénteken a szocialisták aztán rábólintottak a megállapodásra, csak egy-két ponton átírták a kerületi helyosztást. A DK azt javasolta, hogy ami megmaradt az eredeti alkuból, azt „kodifikálják”, a fővárosi MSZP pedig keddre ígérte, hogy korrigál. Ám Szigetvári kedd délelőtt deklarálta, hogy nincs paktum, mindenki mérettesse meg magát, ahogy tudja.

Végül péntekre csak összejött a megállapodás: 14 kerületben közösen indulnak a balos formációk. A XIII. kerületben az Együtt-PM a 20 éve regnáló Tóth Józsefet nem bántja, de a képviselőhelyekért indul. A XI. kerületben a polgármesterségért küzdő Molnár Gyula védett személy, de az önkormányzati képviselői helyekért küzd az Együtt. Az nem változott, hogy Falus Ferenc lehet Tarlós István kihívója.

(Falus Ferenc főpolgármester-jelölttel készített interjúnkat itt olvashatja.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!