Több mint harmincszorosára emelnék a műanyag zacskók adóját egy törvénytervezet szerint. Az intézkedés a környezet védelmét hatékonyan szolgálhatja, félő viszont, hogy az ebből befolyó pénz más célokra megy el.

 
Illusztráció - Oliver Berg, DPA/AFP

Radikálisan megemelik a műanyag zacskókra kivetett környezetvédelmi termékdíjat egy törvénymódosítási javaslat szerint, amely 2018-tól lépne életbe. Eszerint a bolti és az eladótérben elhelyezett zacskók esetében a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1900 forintra emelkedne az adó mértéke, ez alól csak az „extravékony” tasakok jelentenének kivételt. A cél a műanyag zacskók mielőbbi száműzése a kereskedelemből, a vékony zacskókat higiéniai megfontolásokból tartanák meg. „Egyrészt remélhető, hogy ennek következményeként visszaszorul a vásárlók műanyagzacskó-fogyasztása, illetve a kereskedők másik alternatív csomagolóanyagot kínálnak, például papír- vagy vászontáskát.

A legjobb lenne, ha eleve minden fogyasztó a megelőzésre tenné a hangsúlyt, és saját edénnyel, tartós anyagú táskával indulna vásárolni” – kommentálta a tervezetet lapunknak Virágh Erika, a Humusz Szövetség alelnöke. A becsült adatok szerint Magyarországon évente 1200 tonna műanyag zacskót „termelünk”, amelynek egy jelentős része megspórolható lenne, ha a vásárlók saját, környezetbarátabb szatyorral járnának vásárolni.

Mint arra Virágh Erika felhívja a figyelmet, sokféle alternatívája lehetne ennek a környezetszennyező megoldásnak, a tudatosabb fogyasztók körében egyre népszerűbbek a saját készítésű „batyuk”. Egyébként a műanyag zacskók is hatékonyan újrahasznosíthatóak lennének, amennyiben szelektíven gyűjtik őket.

A termékdíj megemelése ugyanakkor önmagában még nem jelenti azt, hogy több jut környezetvédelmi célok megvalósítására, pedig a rendszer bevezetésekor eredetileg azt ígérték: az ebből befolyó összeget a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítja az állam. A valóságban a befolyó összegnek csak egy kis része megy erre a célra, a 2016-os költségvetés adatai szerint 72,4 milliárd folyt be a termékdíjból összesen (ebben nem csak a műanyag zacskókra kivetett adó van benne), de csupán 12,75 milliárdot forgattak vissza az ágazatba, a többi pénz más célokra ment el.


A világon már több mint 40 országban vezettek be valamilyen szankciót a műanyag zacskók használatával kapcsolatban, Kínától Olaszországon át Ruandáig. A legszigorúbb szabályokat viszont augusztus végén Kenyában vezették be, ahol akár négy év börtönt és 40 ezer dolláros büntetést is kaphat, aki műanyag zacskók gyártásában, terjesztésében vagy akár csak használatában vesz részt.

500-1000
év alatt bomlik el
egy műanyag zacskó
a természetben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!