Határon túli „vokslégióval” erősít a kormány – dübörög a népszavazási kampány.
- 261 ezer kettős állampolgár szerepel a választói regiszterben.
- 54 százalékos részvételi hajlandóságot mér egy közvélemény-kutató.

 
Orbán Viktor székely zászlót szignál - Fotó: Beliczay László, MTI

Kőkeményen küzd a kormány, hogy érvényes legyen az október 2-i betelepítési kvótákról szóló népszavazás (azaz a választók fele, mintegy 4 millió ember elballagjon az urnákig). Az érvényességi küszöbön a határon túl élő kettős állampolgárok „segítségével” tuszkolhatja át a szavazást a kabinet.

Az utóbbi két évben 67 ezerrel nőtt a választói névjegyzékbe felvett külhoniak száma – ők egyébként levélben szavazhatnak. Ezzel párhuzamosan a külföldön élő és dolgozó magyar állampolgároktól nem várható nagy voksolási aktivitás, hiszen ők csak a külképviseleteken szavazhatnak, így sokuknak akár több száz kilométert is utazniuk kellene (és fél napot sorban állni). Nem véletlen, hogy eddig csupán 218-an kérték felvételüket a névjegyzékbe, holott épp ők lennének azok, akik vélhetően még szimbolikusan sem szeretnének ujjat húzni az EU-val, hiszen jórészt megélhetési okokból robotolnak valamelyik uniós országban.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint jelenleg 8 000 950 magyarországi lakcímmel rendelkező választó, és 261 005 határon túli szerepel, így az érvényességi küszöb 4 130 978 fő. Ez a küszöb folyamatosan liftezik, de a halálozásoknál és a nagykorúvá válásoknál sokkal inkább befolyásolja a mozgást a határon túliak regisztrációja.

A helyzetet bonyolítja, ad absurdum csalásra is lehetőséget ad, hogy a magyarországi lakosokéval szemben a külhoniak névjegyzéke nem frissül automatikusan, aki 2014-ben vagy azóta regisztrált, az 10 évig ott is marad. Vagyis akár több ezer halott is lehet a listán. (A Nemzeti Választási Iroda nem tartja nyilván, hány elhunyt családja kérte a nyilvántartásból való törlést.)

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a szavazás akár a számokkal való ügyeskedés nélkül is érvényes lehet: az emberek 54 százaléka el akar menni szavazni – ezt mérte a Závecz Research. További 23 százalék még hezitál, és csupán 19 százalék biztos benne, hogy otthon marad.

DK-ban az egység. Csupán a Demokratikus Koalíció szavazói egységesek abban a kérdésben, hogy nem szabad az urnákhoz járulni, vagyis a baloldali ellenzék pártjai közül kizárólag Gyurcsány Ferenc bojkottfelhívása hatékony – állítja a Závecz Research.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!