Idén könnyebb parkolóhelyet találni Farkasházy Tivadarék szárszói háza mellett. Igazságtalan volna azt írni, hogy lézengenek a meghívottak, de jóval kevesebben vannak, mint tavaly. „Sok barátunkat nem is hívtuk, mert nem akartuk, hogy bajuk legyen belőle – ad magyarázatot a gyérebb társaságra a vendéglátó. – Aki ma eljön Szárszóra, az biztosan rákerül valamilyen listára, vagy már régóta rajta van.”

 
 

Azért idén is megtelik a sátor. Jobbról már régen nem tiszteli meg senki a találkozót, balról viszont sokan jöttek. Itt van többek között Gyurcsány Ferenc, Botka László, Hiller István és Vadai Ágnes. A már nem aktívakat Lendvai Ildikó, Kuncze Gábor és Mécs Imre képviselte. A nem politikusi csapat is elég izmosnak tűnik: Bojár Gábortól Gálvölgyi Jánoson, Magyar Györgyön, Lukács Andoron, Vágó Istvánon át Ferge Zsuzsáig és Kolosy Tamásig. A színpadkép erősen aktuális: minden felszólaló kénytelen egy kézilabdakapuba állni, ami jelen esetben futballkaput jelképez. Az pedig Magyarország új államformáját, ami Futbólia – magyarázza Farkasházy.

Az idei játékszabály, hogy pártpolitikus nem beszélhet a pártjáról, csak szakpolitikai kérdésekről. Gyurcsány Ferenc azért megkapja a mikrofont, egy régi frakcióülésről mesél, ahol egy szót sem szólt, és másnap azt olvasta, hogy „agresszíven hallgatott”. „Most kedvesen fogok hallgatni” – ígéri.

Nem úgy Ferge Zsuzsa, aki élesen bírálja a jelenlegi és az előző kormányokat is azért, mert – bár lehetőségük lett volna rá – alig tettek valamit a szegénység felszámolásáért. Az, ami ma van – hogy a társadalom 40 százaléka gyakorlatilag nincstelen –, nem most kezdődött. „Tegye fel a kezét, aki úgy gondolja, hogy nincs jog kötelezettség nélkül!” – kéri a szociológus, és mivel senki nem teszi fel, emlékezteti a közönséget arra, hogy a korábbi baloldali kormányok nem gondolták így, ezért indították el például az Út a munkához programot, aminek egyenes következménye a mostani közmunkaprogram.

Botka László, Szeged polgármestere a mostanában ismét felszított Budapest–vidék ellentéttel kapcsolatban elsütött még egy poént. „Tudják, hogy miért nincs ma pénz a főváros fejlesztésére? A Hódmezővásárhely–Szeged villamosvonal miatt. Néhány éve felhívott Lázár János, akkori hódmezővásárhelyi polgármester, hogy mit szólnék, ha összekötnénk a két város villamoshálózatát? Mondtam, ez kiváló ötlet, attól az apróságtól eltekintve, hogy Hódmezővásárhelyen nincs villamos. Na, most lesz.”

Nagy taps fogadja a színpadon a „magyar Rambókat”, köztük Mécs Imrét, aki eddig hetvenhatszor nézett farkasszemet az épülő emlékművet védő rendőrökkel. Aztán a köztévénél három éve tiltakozó Nagy Navarró Balázs biztatja a jelenlévőket, hogy ne féljenek, mert nincs mitől. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista arról beszél, hogy száz roma gyerekből csak kettő jut egyetemre, és amíg ez így van, semmi sem fog változni.

A tavalyi szárszói találkozóról szóló médiabeszámolók finoman fogalmazva is szinte alig tartalmaztak dicsérő jelzőket. Ennek oka nemcsak az volt, hogy Farkasházy összeveszett a teljes magyar sajtóval, még csak az sem, hogy Konrád György itt szólította fel Mesterházyt, lépjen vissza Bajnai javára. Inkább az, hogy – amint sokan megjegyezték – eljárt az idő az itt megjelent értelmiségiek felett, más értelmiség viszont egyelőre nem jelentkezett be Szárszóra.

Idén valószínűleg kisebb lesz a visszhang. Ráadásul– ahogy Gálvölgyi János mondta – a marhapörkölt is jobb volt tavaly.

A Szárszói Találkozót 1993 és 2003 között évente rendezte meg Farkasházy Tivadar humorista, közíró szárszói házának kertjében. (Kilenc év szünet után tavaly tartottak ismét találkozót Szárszón.) Célja, hogy a közélet legkülönbözőbb területeit, azaz a politika, a gazdaság, a társadalomtudományok és a művészi élet meghatározó szereplőit egy fedél alá hozza, és közöttük párbeszédet serkentsen a hazai politikai és társadalmi problémák legfontosabb kérdéseiről. Az első találkozó még háromnapos volt, az ideit egyetlen napra sűrítették. Bár Szárszó ma már inkább a baloldali, liberális értelmiség gyülekezőhelye, megfordult itt Orbán Viktor, Habsburg Ottó, Horváth Balázs, Deutsch Tamás, Göncz Árpád, Faludy György és Kerényi Imre.

(Az 1993-as fotón Orbán Viktor a szárszói sátorban.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!