A katalán autonóm kormányzat feloszlatását javasolta a spanyol parlamentben Mariano Rajoy miniszterelnök. A szenátus pénteki lapzártánk után megszavazta a javaslatot.

A madrirdi szenátus lépését megelőzően viszont a katalán parlament - a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok távollétében - megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét.

Madrid az alkotmány 155-ös cikkelyét alkalmazná, amire nem volt példa a diktatúra bukása óta eltelt négy évtizedben. Beszédében Rajoy azt mondta, nincs más választása a törvényesség, a demokrácia és a stabilitás helyreállítása érdekében. „Amitől meg kell védeni a katalánokat, az nem az úgynevezett spanyol imperializmus, hanem egy kisebbség, amelyik intoleráns módon Katalónia birtokosának nyilvánítja magát” – tette hozzá. Szavait taps fogadta a szenátusban, ahol a kormányzó Néppártnak (PP) többsége van.

A tervezett intézkedések között szerepel, hogy előrehozott választásokat írnak ki az autonóm régióban.

Carles Puigdemont katalán vezető a hó eleji, vitatott népszavazásután bejelentette, hogy Katalónia elnyerte a jogot az elszakadásra, de a függetlenségi nyilatkozat végrehajtását felfüggesztette.

Miután a madridi kormány megkapta a szenátus felhatalmazását, menesztheti
a barcelonai vezetést.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!