Keresve sem lehet jobb helyet találni a Szemétálmok megvalósításához, mint a Grund a budapesti VIII. kerületben. Belépve a félhomályba egy pillanatra úgy éreztük magunkat, mint egy hangyabolyban. Fel-le rohangáló gyerekek, hangzavar, helyenként összeverődő csoportok, akik valamin matatnak, amiről el sem tudjuk képzelni, hogy micsoda.

 
Halász Nóra felvétele

Amikor hátralépnek, kiderül, hogy egy tehén készül éppen, hungarocell darabokból, műanyag poharakból és meghatározhatatlan eredetű anyagmaradványokból. A boci is szerepet kap majd a készülő jászolnál. Egy belsőbb teremben karácsonyfadíszek készülnek, zászlók, feliratok pólóra, ékszerek, és még ki tudja, mi minden.

Oldalt egy komplett DJ-pult, előtte lelkes fiúk, 10 év körüliek. 3 órája állnak a lemezjátszók mellett, mostanra szinte profinak tűnnek. Egyikük – egy putnoki srác – elmeséli: minden vágya, hogy kitanulja a szakmát, és felnőttként is a zenével foglalkozhasson. Nem ő az egyetlen, akinek az álma itt, a szeméthalmok között teljesült. A gyerekcsoportok közt művésztrénerek vegyülnek el, van, aki szögelni segít, más a kis színházi csoportot instruálja. Fiatalok, kreatívak és minden mozdulatukon látszik, hogy szeretik ezeket a gyerekeket, szeretnének segíteni nekik abban, hogy megismerjenek olyan művészeti ágakat is, amelyekről azok még soha nem hallottak. Kötetlennek tűnik a foglalkozás, mégis van benne rendszer. „El kell jutni A-ból B-be” – magyarázta Balogh Rodrigó, a Szemétálmok egyik elindítója. Azaz ha elkezdenek valamit, be is kell fejezniük. Ám míg az iskolában néha 45 perc is soknak tűnik, ha valamilyen foglalkozásról van szó, itt senki sem türelmetlenkedik, mindenki belemerül a munkába. Igaz, nem csak a kezek, a szájak is járnak, sok a nevetés, meg a ficánkolás, néhányan kimennek az udvarra levegőzni, de aztán sietnek vissza, hogy folytassák a munkát. Sül a mézeskalács, néhányan a kenyeret kenik az uzsonnára. 200 gyerek – főként borsodiak – serénykednek, mindenki azzal foglalkozik, ami a legközelebb áll a szívéhez. 200 gyerek, akiket a szemét tesz boldoggá és kreatívvá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!