Újabb MNB-s ügyben döntött a Kúria, és kimondta: a Matolcsy György vezette jegybank majdnem egy éve jogszerűtlenül titkolja az Eiffel Palace-ról készült értékbecslését, illetve az I.M.G. Inter Media Groupnak adott 6 milliárdos kommunikációs megrendelés dokumentumait. Bár az MNB alapítványai azt állítják, nem tudnak arról, hogy ellenük vizsgálat folyna, az ügyészség közölte: megindították a nyomozást.

 
Matolcsy György

A Pallas Athéné Alapítványokat nem kereste sem a rendőrség, sem az ügyészség. Holott közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz az V. Kerületi Rendőrkapitányság az MNB-alapítványokkal összefüggésben – két bejelentés alapján. Az egyik esetben a Világgazdaság újságírója hiába kért adatokat, nem kapta meg, pedig a közérdekű információkért indított bírósági eljárás erre kötelezte az alapítványokat. A másik esetben a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- tudományi Bizottsága elfogadhatatlannak tartotta, hogy „az MNB és több százmilliárd forinttal feltőkésített alapítványai közpénzből tevékenykednek a magyar gazdaságtudományi felsőoktatásban, kutatásban és publikálásban, de működésük nem felel meg a közpénzfelhasználás nemzetközi és hazai normáinak, nem átlátható, nem megalapozott, nem elszámoltatható, nem hatékony.

Számos kritikával illeti az Európai Központi Bank a magyar jegybankot egy pénteki jelentésben. Jelezték, a magyar központi pénzintézetnek biztosítania kell, hogy az alapítványainak adott összeget ne használják tiltott állami finanszírozási célokra. Aggályos lehet, hogy az MNB tavaly többségi tulajdont vásárolt a budapesti tőzsdében, mivel a jegybank központi banki forrásokat fordított egy, jellemzően állami hatáskörnek tekintett gazdaságpolitikai cél támogatására.

Címkék: Matolcsy György, MNB

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!