A londoni felsőbíróság három héttel elhalasztotta döntést: az angliai házi őrizetben élő Julius Assange, a WikiLeaks leleplező internetes oldal alapítója és vezetője kiadható-e Svédországnak, ahol két nővel szembeni szexuális bűncselekménynek számító tettekkel gyanúsítják.

…A péntek 13-a ezúttal beigazolta a hozzákötődő babonás félelmeket, legalábbis ami Assange-t illeti. Az ünnepelt „kiszivárogtató” Stockholmba érkezve a Södermalm nevű külvárosban szállt meg Sonja Braun (nem a valódi neve) éppen üres lakásában. Sonja Braun politikailag aktív, 31 éves nő, a tekintélyes szociáldemokrata párthoz kötődő keresztény csoport, a Brotherhood (Testvériség) mozgalom tisztviselője. Karcsú, sötét hajú feminista, beszél angolul, korábban az egyik nagy svéd egyetem esélyegyenlőségi megbízottja volt. Ő hívta meg Assange-t Svédországba, hogy tartson szemináriumot, és úgy tűnik, ő szervezte meg, hogy Assange a lakásán aludjon. Nem elhanyagolható tény, jegyzik meg Assange ügyvédei, hogy a lakásnak egyetlen szobája van egy ággyal.

Assange érkezése előtt Braun felhívta Böstromot, emlékezik vissza az újságíró. – Még soha nem találkoztunk. Azt mondja, „Helló, Sonja Braun vagyok, én szervezem ezt a szemináriumot, de üzleti úton leszek, a lakásom üres lesz, és Julian megszállhatna ott. Javasolná neki?” Arra gondoltam, hogy kétségtelenül olcsóbb lenne a Testvériség mozgalomnak, mert nem kellene kifizetniük a hotelszámlát, és Julian is szívesebben lakna lakásban, mint szállodában, ezért javasoltam neki, ő pedig kapva kapott rajta. Úgyhogy én hoztam össze őket. Úgy is mondhatnánk, hogy én voltam a közvetítő. Azt hiszem, az eredeti elképzelés az volt, hogy Julian péntekig marad a lakásban. A szeminárium szombaton volt, és Sonjának is szombaton kellett visszaérkeznie.

Braun azonban úgy döntött, hogy egy nappal korábban jön haza…

(Részlet a Guardiannek a Geopen Kiadó gondozásában magyarul most megjelent könyvéből.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!